Fotterapi

Esbovikens hälsostation har två fotterapeuter som i huvudsak har hand om patienter med typ 2-diabetes och ledgångsreumatism.
I Esbo diabetescenter finns en fotterapeut från primärhälsovården som sköter patienterna vid diabetescentret, det vill säga i regel patienter med typ 1-diabetes.


Fotterapi ges i första hand till diabetespatienter i Esbo som lider av hälsoproblem med fötterna. Patienterna har till exempel känselstörningar i fötterna, felställningar, ändringar i blodcirkulationen eller sår, de kan ha genomgått en amputation av en av de nedre extremiteterna, en fot eller en tå. Även patienter som lider av ledgångsreumatism, svår neuropati i de nedre extremiteterna eller pulsåderförkalkning kan vid behov få fotterapi.

Behovet av fotterapi bedöms av en fotterapeut på basis av en remiss som skrivits av en läkare, hälsovårdare eller sjukskötare. Remissen får du vid din egen hälsostation.  Avgiften för ett besök hos fotterapeuten är 9 euro.


Anvisningar för hemvård: intensivgrupper

Intensivgrupperna som Esbovikens fotterapi ordnar är avsedda för patienter som är intresserade av att själva sköta om sina fötter.  Med gruppen behandlar man ingående problem med hud och naglar, hur man känner igen och motverkar felställningar i fötterna samt hur strumpor, skor och inlägg påverkar fötternas hälsa. Fotgymnastik finns också på programmet.
Grupperna är avgiftsfria, men du behöver en remiss från din läkare, hälsovårdare eller sjukskötare för att få delta. Normal funktionsförmåga förutsätts för att delta i grupperna.


Grupperna möts 2017 enligt följande: 

18.9, 6.11, 19.12 kl. 12:30–15:00
Hagalunds hälsostation
5 vån., rummet Ahertaja
Flitarvägen 2, Esbo

5.10 kl. 12:30–15:00
Alberga hälsostation
1 vån., rummet Kaari
Konstapelsgatan 2, Esbo