Mun Espoo kartalla: asukkaiden kehittämisideoita

Mun Espoo kartalla -kyselyssä espoolaiset kertoivat, miltä kotikaupunki näyttää ja tuntuu heidän arjessaan. Syksyllä 2020 toteutettuun kyselyyn vastasi noin 6600 espoolaista, jotka merkitsivät digitaaliselle kartta-alustalle lähes 70 000 itselleen merkityksellistä paikkaa ja kehittämisideaa. 

Laajan aineiston läpikäynti jatkuu pitkään. Jokainen vastaus käsitellään ja koko aineisto on kaupunkisuunnittelijoiden käytössä, kun Espoota kehitetään. 

Olemme jo käyneet läpi espoolaisten kartalle merkitsemiä kehittämisideoita ja koostaneet niistä teemoja, joita esittelemme tällä sivulla tekstien, kuvituksen ja sitaattien kautta. Lisää ideakuvia julkaistaan kevään 2021 aikana ja muita tuloksia julkaistaan sitä mukaa, kun aineiston analysointi etenee.

Kysely toteutettiin yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa. Aineiston analysointi on alkanut Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksessa ja Aalto-yliopiston NordGreen-hankkeessa, jossa selvitetään mm. lähiympäristön hyvinvointivaikutuksia. 

Mun Espoo -kartalla - kehittämisideoiden kaksi ensimmäistä teemaa ovat
Luontoa kaupunkiin! ja Elävää kaupunkia.

Luontoa kaupunkiin! 

Mun Espoo kartalla -piirroskuva ideoiden pohjalta. Siili ja kettu istuvat nurmikolla, taustalla erilaisia taloja, pyöräilijä, ihmisiä, järvi, puisto ja pieni purjevene.

Mun Espoo on luontoa, vehreyttä ja kasvillisuutta asumisen lomaan ja kaupungin kainaloon. Se on moderni, toimiva ja arkkitehtonisesti upea kaupunki, jossa uudisrakentaminen kaunista ja korkealuokkaista. 

”Uutta rakennettaessa olisi järkevää luoda toimiva keskusta kaupunkikortteleineen.
Sen ulkopuoliset alueet tulisi jättää puhtaasti pientaloille.” 

"Viheralueita ja metsiä ei tule siistiä liian “geometrisesti” vaan ympäristön luonnonmukainen näkymä olisi tärkeää".  

Elävää kaupunkia 

Mun Espoo kartalla -ideakuva tulosten pohjalta: Kalastaja esittelee kalaa kahvilan terassilla istuville ihmisille. Tarjoilija ottaa tilausta.
 
Mun Espoossa on oleilupaikkoja ja toreja sekä vapaa-ajan palveluita veden ja luonnon äärellä. Ne tuovat elämää ja palveluita sekä kaupunkiin että luontokohteisiin. Muistetaan myös viheralueiden tärkeys, kehittäminen ja konservointi.  
 
”Espooseen tarvitaan tapaamispaikkoja, myös sellaisia, joissa voi olla ostamatta mitään; pitää asukaskokouksia tai kaveritapaamisia.” 
 
”Uimarannalle olisi mahtavaa saada Kuusijärven tyyppinen rakennus, jossa ravintola, sauna ja pukutilat.” 
 
”Toivoisin rantasauna-kahvila -kokonaisuutta. Joen varressa on useita soveltuvia kauniita paikkoja. Se voisi olla lähellä asemaa urbaanimmassa ympäristössä tai sopivan etäisyyden päässä, mutta silti helposti saavutettavissa.” 

Mun Espoo kartalla -kysely innosti espoolaiset ideoimaan – tuloksena Suomen suurin aineisto

Vastausten pohjalta tehdyt ideakuvat: Rasmus Rosenblad, kaupunkisuunnittelukeskus.