Länsimetro

Metro jatkaa länteen – rakenteilla viisi uutta asemaa ja varikko

Länsimetron rakentaminen jatkuu viiden uuden aseman ja seitsemän kilometriä pitkän ratalinjan rakentamisella Finnooseen, Kaitaalle, Soukkaan, Espoonlahteen ja Kivenlahteen. Sammalvuoreen rakennetaan maanalainen metrovarikko. Metro kulkee koko 21 kilometrin matkan maan alla kahdessa rinnakkaisessa tunnelissa.

Asemien lisäksi rakennetaan yhteensä seitsemän kuilua, jotka on suunniteltu paineentasausta, ilmanvaihtoa ja savunpoistoa varten. Kuilut toimivat myös hätäpoistumisteinä.

Urheilupuiston asemalaituri.
Urheilupuiston asema. Kuva: Timo Ojala.
 

Tähän mennessä urakoitsijat on valittu kolmeen projektinjohtourakkaan – ratalinjan Matinkylästä Kivenlahteen rakentaa Graniittirakennus Kallio Oy, Soukan aseman YIT Rakennus Oy:n ja Are Oy:n työyhteenliittymä ja Kivenlahden aseman Skanska Infra Oy. Asemien rakentamisen lisäksi hankkeessa kilpailutetaan yhteensä 24 sivu-urakkaa.

Pääasiallinen rakennusvaihe ulottuu vuoden 2019 alusta vuoteen 2022. Matinkylä-Kivenlahti-osuus luovutetaan HKL:n käyttöön kesällä 2023.

Länsimetro järjestää kunkin rakennusurakan alkaessa asukastilaisuuden, jossa rakentamisesta kerrotaan enemmän. Tervetuloa tilaisuuksiin!

Länsimetron liikennöinti Ruoholahdesta Matinkylään alkoi marraskuussa 2017

Ykkösvaiheen matkustajaliikenne Ruoholahdesta Matinkylään alkoi 18.11.2017. Yhteensä 14 kilometriä pitkän radan asemat sijoittuvat Helsingissä Lauttasaareen ja Koivusaareen sekä Espoossa Keilaniemeen, Otaniemeen Aalto-yliopistolle, Tapiolaan, Urheilupuistoon, Niittykumpuun ja Matinkylään.

Metroa ajetaan kahdella linjalla, jossa toinen linjoista kulkee reitillä Matinkylä–Vuosaari ja toinen reitillä Tapiola–Mellunmäki. Idässä joka toinen juna ajaa Mellunmäkeen ja joka toinen Vuosaareen aivan kuten nykyäänkin. Lännessä joka toinen juna kääntyy ympäri Tapiolassa ja joka toinen jatkaa Matinkylään.

Linjojen yhteisellä osuudella Tapiolan ja Itäkeskuksen välillä ruuhka-ajan vuoroväli on 2,5 minuuttia. Arjen päiväliikenteessä ja alkuillasta sekä lauantaina päiväaikaan junat kulkevat vajaan neljän minuutin välein. Sunnuntaisin ja muina aikoina metron vuoroväli linjojen yhteisellä osuudella on viisi minuuttia.

Metroliikenteestä vastaa HKL, joka myös vastaa asemien ja radan huollosta ja ylläpidosta. HSL (Helsingin seudun liikenne) hankkii ja suunnittelee toimialueensa joukkoliikenteen.

Lue lisää Länsimetron omilta sivuilta (länsimetro.fi)