Katuvalaistus lisää turvallisuutta ja viihtyisyyttä

Kaupunki huolehtii katuvalaistuksesta katujen ja yleisten alueiden osalta. ELY-keskus puolestaan huolehtii Turunväylän, Länsiväylän, Kehä-teiden, Vanhan Turuntien ja Kauklahdenväylän valaistuksesta.

Katuvalojen ajastusta on muutettu

Valot sammuvat nyt aamulla 10 min ennen auringon nousua. Aiemmin vastaava aika oli 20 min. Tämä auttaa hämäriin aamuihin, kun valot ovat vähän pidempään päällä. Katuvalot syttyvät illalla 20 min auringon laskun jälkeen.

Katuvalaistuksen uudisrakennus- ja perusparannuskohteissa energiaa säästävien LED-valojen osuus on kasvanut huomattavasti viime vuosina.

Valot sytytetään kun katuvaloja huolletaan

Valaistusviat korjataan alueittain kolme kertaa vuodessa. Aina kun vanha huoltokierto on päättynyt niin uusi alkaa. Huoltokierrosten ja korjaustöiden ajaksi katuvalot sytytetään korjattavalta alueelta, jotta palaneet lamput ja viat voidaan paikallistaa.

Kustannussyistä yksittäisiä lamppuja ei vaihdeta erikseen. Kiireelliset ja vaaraa aiheuttavat viat korjataan mahdollisimman pian. Katuvalojen huollot ja korjaukset Espoossa hoitaa Suomen Energiaurakointi (SEU). 

Ilmoita vioista palautejärjestelmässä

Katuvalaistuksen vioista (sammuneet valaisimet, kolareissa vaurioituneet katuvalopylväät) voit jättää ilmoituksen Anna palautetta -linkin kautta. Kuntoratoja koskevat valaistusviat voit lähettää palautejärjestelmässä liikunnalle. Asiakaspalvelu laittaa pyynnön eteenpäin sähköurakoitsijalle.

Mikäli huomaat auton osuneen katuvalaisimeen tai sähkökeskukseen, pyydämme ilmoittamaan kyseisen auton rekisterinumeron sekä ajankohdan ja tapahtumapaikan asiakaspalveluumme. Voit jättää palautteen halutessasi myös nimettömästi. 

Ilkivallasta tai todennäköisestä sähkökaappeihin kohdistuvasta vahingonteosta pyydämme ilmoittamaan välittömästi Länsi-Uudenmaan poliisille. Sähköturvallisuuden vaarantavista vioista voi ilmoittaa virka-ajan ulkopuolella yleiseen hätänumeroon. Hätänumeroon ei saa ilmoittaa muita vikoja. 

Katuvalaistusta täydennetään - tee aloite

Espoon katujen varsilla ylläpidettävien valopisteitä on jo yli 51 000. Merkittävimpiä valaistuksen rakennuskohteita olivat keskeneräiset aluerakentamiskohteet Suurpellon alueella, Saunalahdessa ja Perusmäessä. Suuria suunnittelukohteita ovat Länsimetroon liittyvät suunnitelmat eri puolilla kaupunkia.

Uusia katuvalaistuskohteita rakennetaan jatkuvasti. Katuvalaistukseen liittyviä kuntalaisaloitteita voi lähettää kirjallisina Espoon kaupungin Kirjaamoon. Aloitteessa tulee esittää valaistuskohteen tarkka sijainti ja määrittely, valaistustarpeen määrä, arvioitu käyttäjämäärä sekä liikenneturvallisuuteen tai yleiseen turvallisuuteen liittyvät seikat.