Mielenterveys- ja päihdepalvelut

Meiltä saat apua mielenterveyden sekä päihteiden käytön ongelmiin.

 

Kiireellistä apua ympäri vuorokauden

 • Arkisin klo 8–16 saat apua terveysasemilta
  • tule suoraan terveysasemalle
  • tai varaa päivystysaika verkosta tai puhelimitse 09 816 34500 (ajat samalle päivälle)
    
 • Muina aikoina sinua auttavat
 

Ilman ajanvarausta: Mielenterveys- ja päihdeklinikka Ison Omenan palvelutorilla

Tule käymään, jos tarvitset apua itsellesi tai tukea läheisesi tilanteeseen. Ensimmäisellä tapaamisella arvioimme tilanteesi ja aloitamme hoidon suunnittelun kanssasi.

Aikuisille ja 13–22-vuotiaille nuorille

 • vastaanotto ilman ajanvarausta ma–to klo 8–18, pe klo 8–16. 

Ison Omenan palvelutori, kauppakeskuksen 3. kerros, Suomenlahdentie 1.
Katso sijaintimme Palvelutorin kartalta (pdf)

 

Avointa ryhmätoimintaa Empussa


Aamuryhmä ma–pe klo 9.00–10.30 Palvelukeskus Emppu, Kalaonnentie 8, pohjakerros

Ryhmä on tarkoitettu täysi-ikäisille espoolaisille, jotka haluavat keskustella omasta päihteiden käytöstään tai mielenterveyden häiriöistään. Ryhmään osallistumista suositellaan esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeklinikan asiakkaille sekä vieroitushoidon tai laitoskuntoutuksen jälkeen. Olet tervetullut mukaan, vaikka et olisikaan asiakkaana muissa palveluissamme.

Aamuryhmää ohjaa kaksi mielenterveys- ja päihdeklinikan työntekijää. Muilta osallistujilta saat vertaistukea. Ryhmän säännöistä tärkein on päihteettömyys. Osallistuminen on maksutonta.

Neuvonta, ajanvaraus ja ammattilaisten konsultaatiot

 • Ajanvaraus verkossa ympäri vuorokauden tästä linkistä
 • Neuvonta ja ajanvaraus puhelimitse arkisin klo 8–16, p. 09 816 31300. Samasta numerosta voit varata ajan sekä aikuisten palveluihin että Nuorisopoliklinikka Nupoliin (13–22-vuotiaille).
 • Puhelinpalvelusta saat myös nopeasti omahoito-ohjeita, arvion hoidon tarpeesta ja opastusta tilanteeseen soveltuvien palvelujen pariin.

 • Puhelinpalvelu tarjoaa myös konsultaatioapua sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Ammattilaiset voivat kysyä puhelinpalvelusta neuvoja asiakkaiden tilanteisiin ja asiakkaiden ohjaamiseen.

 • Vastaanottoajan peruutukset on tehtävä vastaanottoaikaa edeltävänä arkipäivänä klo 14 mennessä. Voit peruuttaa ajan verkossa tai puhelimitse.

Mielenterveyspalveluja sähköisesti ympäri vuorokauden

Aikuisille

Nuorille

 • Nuorten mielenterveystalo: tietoa, neuvoja, testejä ja oma-apuohjelma
 • Sekasin-chat: voit keskustella mistä tahansa mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti (Suomen Mielenterveysseuran palvelu)

Lapsille ja perheille

Selviämishoito ja vieroitushoito

Selviämishoitoasema

Vitikka 1 E 1, Kilon poliisiasema
Avoinna joka päivä ympäri vuorokauden
Neuvonta, p. 046 877 3678

Selviämishoitoasema on avoinna ympäri vuorokauden. Palvelumme on maksuttomia:

 • Päihtyneiden henkilöiden sairaanhoidollinen seuranta (varsinainen sairaanhoito annetaan terveysasemalla tai Jorvin sairaalassa)
 • Päihdehoitoon liittyvä neuvonta
 • Puhtaat ruiskut ja neulat - pieniä määriä voi myös palauttaa meille käytettyinä.

Vieroitushoito

Vieroitushoidon osasto, ajanvaraus ja hoidon tarpeen arviointi ma-pe klo 8.30–11.30, p. 046 877 3708
Espoon mielenterveys- ja päihdepalvelukeskus Emppu, Kalaonnentie 8 (Matinkylä)

Ota yhteyttä, jos et pysty yksin lopettamaan päihteiden käyttöä. Arvioimme tilanteesi yhdessä kanssasi ja etsimme sinulle soveltuvan hoitovaihtoehdon.

 • Avovieroituksessa asut kotona ja käyt vastaanotolla päivittäin. Palvelua voidaan tarvittaessa tuoda myös kotiisi. Avovieroitus on maksutonta.
 • Laitosvieroituksessa olet hoidossa vieroitushoito-osastolla yhden hengen huoneessa.
 • Päihdepalvelujen laitoshoidon asiakasmaksut yhtenäistetään muun laitoshoidon kanssa 1.12.2018 lähtien. Tämä tarkoittaa sitä, että osastovieroitushoidon ajalta kaikilta asiakkailta peritään Espoon kaupungin määrittämä lyhytaikaisen laitoshoidon hoitopäivähinta. Vuonna 2018 hoitopäivän hinta on 38,80€. Maksu peritään sekä kaupungin itse tuottamista että ostopalveluna järjestettävistä palveluista.

Lyhytaikaisen laitoshoidon maksut kerryttävät maksukattoa (683€ vuonna 2018). Maksukaton tultua täyteen asiakkailta perittävä maksu on 17,90 euroa hoitopäivältä. Asiakasmaksut perustuvat asiakasmaksulakiin (5§), ja niiden suuruus määritellään joka toinen vuosi sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Lisätietoja tarvittaessa asiakasmaksut@espoo.fi, p. 043 825 7207

Korvaushoito

Opioidikorvaushoidon tavoitteena on huumeiden käytön lopettaminen ja kuntoutuminen tai elämänlaadun parantaminen. Hoito on pitkäkestoista ja toteutetaan pääosin avohoitona. Korvaushoitoa varten tarvitset lääkärin lähetteen.

 • Pyydä lähete korvaushoitoon omalta terveysasemaltasi tai muulta lääkäriltä.
 • Lähetteellä pääset HUS:n päihdepsykiatrian poliklinikalle, jossa tilanteesi arvioidaan ja sinulle etsitään soveltuva hoito.
 

Espoon Linkki: huumeiden käyttäjien terveysneuvonta

Neuvonta ja ajanvaraus ma, ti ja to klo 11.30–15.30, ke klo 11.30–17.30, pe klo 8.30–12
p. 09-816 27360 tai 040-551 9725
Kannusillankatu 8 Espoon keskus

Espoon Linkissä saat tietoa terveydenhoidosta, tartuntataudeista ja sosiaalipalveluista. Alan ammattilaisten kanssa voit keskustella luottamuksellisesti ja hakeutua vieroitushoitoon.

Asumispalvelut

Tilapäismajoitus asunnottomille espoolaisille

Kriisimajoitusyksikkö Viisikko päihteettömille

Kuninkaantie 41 D, PL 2553, 02070 Espoon kaupunki
Viisikkoon pääset sosiaalitoimiston tai sosiaali- ja kriisipäivystyksen kautta

Kriisimajoitusyksikkö Viisikko tarjoa tilapäistä majoitusta täysi-ikäisille, päihteettömille ja asunnottomille espoolaisille. Viisikossa saat apua arjen hallintaan asunnon hakemiseen. Katso lisätiedot

Olarinluoman vastaanottokoti päihteiden käyttäjille

Luomanportti 9, PL 20205, 02070 Espoon kaupunki
p. 050 0515 978

Olarinluoman vastaanottokotiin voit tulla ympäri vuorokauden, henkilökuntaa aina paikalla. Vastaanottokodissa saat tilapäisen majoituksen ja siihen liittyvät peruspalvelut. Saat myös apua pysyvän asuin- tai hoitopaikan etsimisessä.

Tukiasunnot ja palveluasunnot

Tuki- ja palveluasumisen neuvonta ja palveluohjaus: ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen mtpasiakasohjaus@espoo.fi.

Asumispalveluja on tarjolla sekä mielenterveyskuntoutujille että päihdeongelmaisille. Etsimme tilanteeseesi parhaiten soveltuvan ratkaisun:

 • Itsenäisen asumisen tukea on tarjolla mielenterveyskuntoutujille, joilla on sairauden aiheuttamia toimintarajoitteita.
 • Espoon Asuntojen tukiasuntoja on tarjolla asunnottomille mielenterveyskuntoutujille, jotka ovat motivoituneita kuntoutukseen ja tarvitsevat tukea itsenäiseen asumiseen.
 • Auroranportin tukiasunnot (Aurorankuja 2) ovat mielenterveyskuntoutujille, jotka eivät selviä tavallisessa tukiasunnossa.
 • Sepänkylän tukiasunnot (Palomiehentie 1 A) puh. 050 5004 952, Neppersin tukiasunnot (Vanhankartanontie 29) puh. 050 5727 709 ja Olarinluoman tukiasunnot (Luomanportti 11) ovat päihdeongelmaisille espoolaisille, jotka ovat vailla asuntoja ja tarvitsevat tukea päihteettömän elämäntavan opettelussa.
 • Olarinluoman palveluasunnot (Luomanportti 11) ovat päihdeongelmaisille espoolaisille, joiden toimintakyky on heikentynyt esimerkiksi sairauden tai vamman vuoksi.

Asukas maksaa vuokran ja tulojensa mukaan määräytyvän asiakasmaksun.