Diabeteksen hoito / Diabeteskeskus
Espoon diabeteskeskus vastaa tyypin 1 (nuoruusiän) diabeteksen hoidosta. Tyypin 2 (aikuistyypin) diabeetikot saavat hoitoa terveysasemilla.
Diabeteskeskus
Ehkäisyneuvonta ja maksuton ehkäisy
Terveysasemien ehkäisyneuvoloista saat asiantuntevaa neuvontaa raskauden ehkäisystä ja käytettävissä olevista ehkäisymenetelmistä. Voit kysyä myös raskauden keskeytykseen (abortti) liittyvistä asioista. Teemme myös kierukan ja ehkäisykapseleiden asetuksia, tarkistuksia ja poistoja.
Maksuton ehkäisy espoolaisille:
Jos olet alle 25-vuotias
- Saat maksutta yhdistelmäehkäisypillerit, minipillerit tai ehkäisyrenkaan ensimmäisen 12 kk:n ajaksi: Jos et ole aiemmin käyttänyt hormonaalista ehkäisyä lainkaan, saat maksuttoman ehkäisyn 12 kuukaudeksi. Jos olet käyttänyt hormonaalista ehkäisyä 4 kk, saat maksuttoman ehkäisyn 8 kuukaudeksi, jne.
-
Saat maksutta ensimmäisen kuparikierukan, hormonikierukan tai ehkäisykapselin.
-
Saat synnytyksen jälkitarkastuksessa tai raskauden keskeytyksen jälkeen maksutta yhdistelmäehkäisypillerit, minipillerit tai ehkäisyrenkaan 12 kk:n ajaksi, tai kuparikierukan, hormonikierukan tai ehkäisykapselin.
-
Saat maksuttomia kondomeja koulu- ja opiskeluterveydenhoitajilta sekä terveysasemilta vastaanottokäyntien yhteydessä.
Jos olet täyttänyt 25 vuotta
-
Saat maksutta yhdistelmäehkäisypillerit, minipillerit tai ehkäisyrenkaan 3 kuukauden ajaksi, jos et ole aiemmin käyttänyt hormonaalista ehkäisyä.
-
Saat maksutta kuparikierukan, jos et ole aiemmin käyttänyt mitään kierukkaa.
Maksuttomat ehkäisyvälineet saat koulu- ja opiskeluterveydenhoitajaltasi tai terveysasemien yhteydessä toimivista ehkäisyneuvoloista. Ehkäisyneuvolaan voit varata ajan sähköisesti osoitteesta espoo.fi/e-terveysasema tai terveysasemien puhelinpalvelusta, p. 09 816 34500 ma−pe klo 7−18. (Oma Lääkärisi Matinkylä p. 09 844 4100, Oma Lääkärisi Espoontori p. 09 855 4303.)
Jalkaterapia
Tapiolan terveysasemalla toimiva Espoon jalkaterapiayksikkö hoitaa pääasiassa diabeetikoita ja nivelreumaa sairastavia potilaita.
Jalkaterapian yhteystiedot
Tapiolan terveysaseman jalkaterapia
Puh. 09 816 27770 arkisin klo 8−14
Tallenna numerosi automaattiin, soitamme sinulle takaisin.
Käyntiosoite: Ahertajantie 2
Postiosoite: PL 2200, 02070 Espoon kaupunki
Miten jalkaterapiaan pääsee?
Jalkaterapiaa saavat ensisijaisesti ne espoolaiset diabetespotilaat, joiden jalkojen terveys on uhattuna. Tähän ryhmään kuuluvilla potilailla on jaloissa tuntomuutoksia, virheasentoja, verenkierron muutoksia tai haavoja, tai heiltä on amputoitu alaraaja, jalkaterä tai varvas. Jalkaterapiaa voivat tarvittaessa saada myös nivelreumaa, vaikeaa alaraajojen neuropatiaa ja valtimokovettumatautia sairastavat potilaat.
Jalkaterapiaan tarvitaan lähete. Lähetteen tekee lääkäri, terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja, ja sen perusteella jalkaterapeutti arvioi jalkaterapian tarpeen. Lähetteen saat omalta terveysasemaltasi.
Jalkaterapian asiakasmaksut
Jalkaterapiakäynnistä peritään 9 euron suuruinen maksu.
Ohjeita kotihoitoon
Jalkojen omahoito-ohjeita Terveyskirjastossa: Terveet jalat
Jalkaterapiayksikkö järjestää intensiiviryhmiä potilaille, jotka ovat kiinnostuneita jalkojen omahoidosta. Omahoitoryhmässä käydään läpi iho- ja kynsiongelmia, virheasentojen tunnistamista ja hoitoa sekä sukkien, kenkien ja pohjallisten vaikutusta jalkaterveyteen, jalkavoimistelua unohtamatta. Ryhmät ovat maksuttomia ja niihin pääset lääkärin, terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan lähettämänä. Ryhmään osallistuminen edellyttää normaalia toimintakykyä.
Laboratorio, röntgen, kuvantaminen
Tutkimustulokset toimitetaan sinulle hoitajan tai lääkärin kanssa sovitulla tavalla: sähköisenä Omakantaan, kirjeitse kotiin tai puhelimitse.
Laboratoriot
Laboratoriopalvelut espoolaisille tuottaa HUSLAB. Laboratoriotutkimuksia varten tarvitset lähetteen terveysaseman lääkäriltä tai hoitajalta tai HUS-sairaanhoitopiirin lääkäriltä. Tutkimuksia ei tehdä yksityislääkärin lähetteellä.
Voit käydä missä tahansa pääkaupunkiseudun HUSLAB-näytteenottopisteessä.
Röntgen ja muut kuvantamispalvelut
Kuvantamispalvelut espoolaisille tuottaa HUS-Kuvantaminen. Kuvantamistutkimuksia varten tarvitset lähetteen terveysaseman lääkäriltä. Tutkimuksia ei tehdä yksityislääkärin lähetteellä.
Perustutkimuksissa eli luusto-, keuhko- ja hammaskuvauksissa voit käydä HUS-Kuvantamisen toimipisteissä yli kuntarajojen.
Tavalliseen röntgenkuvaukseen, esimerkiksi luusto- ja keuhkokuvaukseen, voit tulla ilman ajanvarausta. Muihin kuvantamistutkimuksiin, kuten joihinkin ultraäänitutkimuksiin, mammografiaan ja skolioositutkimuksiin, on varattava aika.
Tutkimukseen tulijan talo
Tutkimukseen tulijan talosta löydät ajankohtaista tietoa laboratorio- ja kuvantamistutkimuksista.
Luunmurtumat ja venähdykset
Luunmurtumasta voi olla kyse, jos et tuoreen vamman takia voi astua jalallasi askeltakaan, tai jos käsi on selvästi virheasennossa.
Hoito
Pienet nyrjähdykset ja vammat hoituvat oman terveysasemasi päivystävän sairaanhoitajan vastaanotolla ma–pe klo 8–16. Varaa päivystysaika verkossa tai tule suoraan terveysasemalle.
Varsinaiset luunmurtumat hoidetaan Jorvin päivystyksessä, Turuntie 150. Päivystysrakennuksen sisäänkäynti on Turuntien puolella, katso karttakuva. Mene suoraan Jorvin päivystykseen tai soita Päivystysapuun, p. 116117, josta saat toimintaohjeita.
Luunmurtumien jälkitarkastukset
Saat jälkitarkastusajan varaamiseen liittyvät ohjeet Jorvin sairaalan lääkäriltä.
- 16 vuotta täyttäneiden jälkitarkastukset tehdään Samarian terveysasemalla Espoon keskuksessa, osoitteessa Terveyskuja 2, Espoon keskus, jos murtumasta on kulunut yli 2 viikkoa. Jos jälkitarkastus on sovittu tehtäväksi alle 2 viikon sisällä, se tehdään Jorvin sairaalassa.
- Alle 16-vuotiaiden jälkitarkastukset tehdään aina Jorvin sairaalassa lastenkirurgian poliklinikalla.
Maksuttomat hoitotarvikkeet
Pitkäaikaissairauksien hoito
Pitkäaikaisissa, seurantaa vaativissa sairauksissa (mm. astma, diabetes, sepelvaltimotauti, verenpainetauti) tavoitteena on hyvä hoitotasapaino. Näissä sairauksissa omalla aktiivisuudellasi sairautesi hoidossa on keskeinen merkitys.
Pitkäaikaissairauksien hoito
Ravitsemusterapia
Ravitsemusterapian yhteystiedot
Ajanvaraus: p. 09 816 34500 arkisin klo 7–18
Samasta numerosta voit perua aikasi.
Katuosoite: Ahertajantie 2, 5. krs
Miten ravitsemusterapiaan pääsee?
Henkilökohtaista ravitsemusneuvontaa saa erityisissä ravitsemukseen liittyvissä ongelmatilanteissa. Näihin kuuluvat mm. ruoka-aineallergiat, syömishäiriöt, puutteelliset kasvisruokavaliot, ali- ja ylipaino, munuaistaudit, keliakia ja monet ruoansulatuskanavan ongelmat. Henkilökohtaista ravitsemusneuvontaa varten tarvitaan lääkärin tai terveydenhoitajan lähete.
Ruokapäiväkirja
Reseptin uusiminen
Voit pyytää
reseptin uusimista
-
sähköisesti Omakanta-palvelussa. Reseptin uusiminen voi kestää 8 vuorokautta. Jos annat puhelinnumerosi, saat tekstiviestillä tiedon reseptin uusimisesta. Voit seurata uusimisen tilannetta myös Omakannassa. Kun resepti on uusittu, voit noutaa lääkkeen apteekista.
-
apteekissa: huomaathan, että osa apteekeista perii välitysmaksun reseptin uusimisesta
-
omahoito-palvelussa: jos sinulla on sopimus omahoito-palveluista, voit jättää sinne viestin lääkkeen uusimisesta
-
puhelimitse: soita terveysasemasi ajanvaraus- ja neuvontanumeroon. HUOM! Puhelinpalvelu on tällä hetkellä ruuhkautunut.
Jätä reseptin uusimispyyntö aina siihen yksikköön, joka vastaa hoidostasi. Jos emme hoida sinua reseptiin liittyvässä asiassa, emme voi uusia reseptiä. Tällöin palautamme reseptin sinulle, jotta voit lähettää sen uusittavaksi sinua hoitavaan yksikköön. Kun esität reseptin uusimispyynnön, tarvitset mukaasi listan kaikista käyttämistäsi lääkkeistä, ns. lääkelistan (docx, 385 Kt). Laki ja potilasturvallisuus edellyttävät, että kokonaislääkitys arvioidaan lääkettä uusittaessa.
Rokotukset
Kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotukset
Perusrokotuksia (esim. jäykkäkouristus, polio, tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) annetaan terveysasemilla, lastenneuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa. Perusrokotuksia varten et tarvitse reseptiä.
Terveysasemien rokotusvastaanotoille voit varata ajan verkossa tai terveysaseman ajanvarausnumerosta.
Tuhkarokko: Tarkista suojasi ja ota rokotus tarvittaessa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla:
Tietoa lasten ja nuorten perusrokotuksista ja rokotusohjelmasta
Tietoa aikuisten perusrokotuksista ja rokotusohjelmasta
Influenssarokotukset
Talvikauden 2020-2021 influenssarokotukset alkavat marraskuun alussa. Ajanvaraus alkaa maanantaina 5.10.2020. Lue lisää influenssarokotuksista Espoossa kaudella 2020-2021..
Matkailijoiden rokotukset
Terveysasemien asiakkaat: Joidenkin tautien ehkäisemiseksi tarvitaan useamman rokotteen sarja. Ota siis hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä yhteyttä oman terveysasemasi terveydenhoitajaan. Terveydenhoitaja järjestää matkailijarokotetta varten tarvittavat reseptit. Reseptin saatuasi nouda rokote apteekista (omalla kustannuksella).
Matkustaja saattaa tarvita perusrokotusten lisäksi lisärokotuksia ja -lääkityksen (esim. malaria ja keltakuume). Lisärokotusten ja -lääkitysten tarve määräytyy kohdemaan, mahdollisen erityisriskin sekä oleskelun luonteen ja keston mukaan. Ennakkoon on hyvä tutustua matkailijan terveysoppaaseen, joka löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.
Maailman terveysjärjestön WHO:n suositus: Poliorokote tulee ottaa, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 12 kuukautta ja henkilö
- matkustaa yli neljäksi viikoksi maahan, jossa riski saada polio on suuri
- tulee Suomeen oleskeltuaan korkean riskin maassa yli neljä viikkoa.
Lista maista, joihin matkustettaessa suositellaan poliorokotetta
Punkkirokotukset
Rokote puutiaisaivokuumetta vastaan on maksullinen. Reseptin saamiseksi soita oman terveysasemasi terveydenhoitajalle, nouda rokote apteekista ja ota se mukaasi terveydenhoitajan rokotusvastaanotolle. Rokotusvastaanotolle voit varata ajan netistä, terveysaseman ajanvarausnumerosta tai terveydenhoitajan puhelinnumerosta.
Tehokkaan suojan saamiseksi rokotussarja kannattaa aloittaa jo talvella, hyvissä ajoin ennen punkkien esiintymiskautta, joka mm. Ahvenanmaalla alkaa toukokuussa. Puutiaisaivokuumeen riskialuekartta löytyy THL:n nettisivuilta.
Rokotustietojen tiedustelu
Kaikki Espoossa saamasi rokotukset näet Kanta-palvelussa, jos olet saanut rokotteen vuoden 2014 jälkeen. Mikäli tiedot eivät näy Kannassa, voit pyytää niitä omalta terveysasemaltasi.
Siedätyshoito, allergiat
Espoolaisille annetaan siedätyshoitoa Tapiolan terveysasemalla. Siedätyshoitoa annetaan koivu-, pujo- tai timoteiallergisille potilaille, joilla on allerginen nuha/ silmäoireet tai astma.
Siedätyshoidon tarpeen arviointi sekä hoidon aloitus tapahtuvat erikoissairaanhoidossa (Iho- ja allergiasairaala tai Jorvi). Tätä varten tarvitaan ensin terveysaseman lääkäriltä lähete.
Potilaat siirtyvät takaisin terveysasemalle siedätyksen ylläpitovaiheessa. Siitepölysiedätys kestää yleensä kolme vuotta. Astmapotilaiden vuosikontrollit ja siedätyksen loppukontrolli tapahtuvat erikoissairaanhoidossa.
Siedätyshoito on avoinna kaksi kertaa viikossa:
- tiistaisin klo 8-9
- torstaisin klo 14-16.
Syöpäseulonnat: mammografia ja papa
Espoo kutsuu syöpäseulontoihin kaikki seulottaviin ryhmiin kuuluvat espoolaiset, myös ne, jotka ovat vaihtaneet terveysasemansa toiseen kuntaan. Jos et pysty osallistumaan Espoon järjestämään seulontaan, ota yhteyttä uuden terveysasemasi seulontapaikkaan ja esitä Espoon lähettämä kutsu.
Rintasyöpäseulonnat vuonna 2020
Rintasyöpäseulontaan eli mammografiaan kutsutaan 50−68-vuotiaat naiset, jotka ovat syntyneet vuosina 1952, 1954, 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966, 1968 ja 1970. Seulontoihin kutsutaan kirjeellä. Kutsuminen aloitetaan nuorimmista ikäluokista.
Saat kutsukirjeen postitse noin kaksi viikkoa ennen kuvausta. Jos ehdotettu aika ei sinulle sovi, voit vaihtaa sen.
Jos et ole saanut kutsua vielä joulukuun alussa 2020, ota suoraan yhteyttä Synlabiin, puh. 010 326 3260. Jos sinulla on turvakielto, emme pysty lähettämään sinulle kutsua: varaa siis itse aika puhelimitse.
Mammografiakuvaukset:
Synlab, Fredrikinkatu 48, 00100 Helsinki, yhteystiedot.
Kohdunkaulan syövän seulonnat vuonna 2020
Maksuttomaan kohdunkaulan syövän seulontaan (Papa) kutsutaan 25−65-vuotiaat espoolaiset naiset, jotka ovat syntyneet vuosina 1955, 1960,1965, 1970, 1975, 1980, 1985, 1990 ja 1995. Kutsut lähetetään sukunimen mukaan aakkosjärjestyksessä.
Papa-koe voi löytää syövän ja sen esiasteiden lisäksi myös hoidettavia infektioita. Myös 25−40-vuotiaiden osallistuminen seulontaan on tärkeää. Raskaus ei ole este näytteenotolle.
Saat kutsukirjeen postitse. Mikäli kutsussa ehdotettu tutkimusaika ei sovi, voit vaihtaa ajan tai perua ajan verkossa tai puhelimitse numerosta 09 471 86800 (ma–pe klo 8–15). Ajanvaraus on keskitettyä, joten näytteenottopisteistä ei voi suoraan varata tai vaihtaa aikaa. Kutsu on voimassa vuoden 2020 ajan.
Papa-näytteenottopisteet Espoossa:
- Tapiolan laboratorio: Ahertajantie 2, 02100 Espoo
- Samarian laboratorio: Terveyskuja 2, 02770 Espoo
- Leppävaaran laboratorio, Tinurinkuja 4, 0265 Espoo
Voit käydä myös HUSLABin muissa Papa-näytteenottopisteissä esimerkiksi Helsingissä tai Vantaalla. Kutsussa kerrotaan tarkemmin, missä toimipisteissä näytteitä otetaan.
Jos et ole saanut kutsua vielä joulukuun alussa 2020, ota suoraan yhteyttä HUSLABiin, puh. 09 471 86800. Jos sinulla on turvakielto, emme pysty lähettämään sinulle kutsua: varaa siis itse aika puhelimitse.
Kohdunkaulan syövän seulonnasta kerrotaan tarkemmin Syöpäjärjestöjen kotisivuilla sekä HUSLABin kotisivuilla.
Tartuntataudit
Jos epäilet sairastavasi tarttuvaa tautia, varaa aika päivystävän sairaanhoitajan videovastaanotolle tai soita omalle terveysasemallesi. Pysy kotona odottamassa toimintaohjeita. Näin pystymme estämään taudin leviämistä. Lue lisäohjeet alla olevista linkeistä:
Tartuntatautiyksikkö
Tartuntatautiyksikön tehtävät ovat tartuntatautilain edellyttämät toimenpiteet ja valvonta yleisvaarallisten ja ilmoitettavien tartuntatautien osalta, epidemiaselvitykset sekä neuvonta ja ohjaus. Tartuntatautiyksikkö toimii yhteistyössä alueellisten tartuntatautiyhdyshenkilöiden, HUS-sairaanhoitopiirin sekä Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL).
Yhteystiedot:
Käyntiosoite:
Tapiolan terveysasema, Ahertajantie 2
Postiosoite:
PL 2214,
02070 Espoon kaupunki