Grunderna i att sköta en baby

är en baby kommer till familjen är det alltid en stor förändring. De första dagarna efter förlossningen fylls av att lära sig nya saker. Varje dag är olik den förra och babyns beteende ändras varje dag. Babyns viktigaste behov är föda, kärlek och hygien. När du lär känna babyn lär du hur du bäst kan svara på dess behov. De första veckorna efter förlossningen går åt till att lära sig nya saker. Ge dig själv tid att lära känna barnet och njuta av babytiden.

Naveln

NavelnBabyns navelstump lossar omkring två veckor efter födseln. Det är bra att rengöra naveln varje dag, vid behov oftare. Vid rengöring av naveln för en vattenfuktad bomullspinne till navelstumpen och för den runt stumpen. Torka naveln omsorgsfullt genom att klappa den med en torr bomullspinne. Om naveln luktar illa ska du rengöra den med en bomullspinne som du doppat i antiseptisk lösning. Naveln utsöndrar vävnadsvätska och blod, ibland upp till en vecka efter att navelsträngens sista bit fallit av.

Så fungerar babyns tarm

Efter förlossningen bajsar babyn mekonium, också kallat barnbeck, som är mörkgrönt eller nästan svart. Senast den tredje dagen börjar avföringen bli ljusare.

Avföringen hos en baby som ammas varierar: den kan vara kladdig eller flytande. Till färgen påminner den ofta om senap. Lukten är mild. Tidvis kan babyns avföring vara grön eller orange. Den kan innehålla slem eller klimpar. Det är normalt att färgen varierar och det är inte ett tecken på att någonting skulle vara på tok.

Genom att iaktta avföringens mängd och konsistens kan du sluta dig till om babyn får tillräckligt mycket mjölk. Efter de första 3–4 dagarna borde tarmaktiviteten öka och senast nu ska babyn producera gul avföring minst 2–3 gånger per dag.

Om babyns avföring är brun kan det vara ett tecken på att babyn får tillräckligt med mjölk. Blod i avföringen kan vara ett tecken på att mamman har sår på bröstvårtorna. Orsaken bakom blod i avföringen måste alltid undersökas.

Efter de första 4–6 veckorna kan tarmaktiviteten minska. Babyn kan bajsa en gång per dag eller till exempel var tredje dag. Om babyn mår bra, är avföringen klibbig, mjuk och gul.

Babyn kissar

Under de första dagarna kan babyns urin tidvis vara grumlig och rödaktig. Detta är inte farligt. Babyns urin är i allmänhet klart som vatten, men det är inte farligt om den tidvis är mörkare. Från 4–5 dagars ålder är sex genomblöta blöjor per dygn ett tecken på att babyn får tillräckligt med mjölk.

Engångsblöjor och tygblöjor

Föräldrarna bestämmer själv om de vill använda engångsblöjor eller tygblöjor på sin baby. En del familjer använder bägge slag. När ni vistas hemma kan tygblöjor vara en god lösning, medan engångsblöjor kan vara ett bättre alternativ när ni ger er utomhus.

Det finns engångsblöjor av många olika tillverkare. De är lätta att använda och suger effektivt upp fukt. Problemet med engångsblöjor är att de ger upphov till avfall som inte kan komposteras och att priset kan vara högt. Tygblöjor är tillverkade av olika slags naturfibrer eller av konstfibrer som andas. Tygblöjor som tvättas och används på nytt blir ekonomiskt förmånligare än engångsblöjor men de skapar mer tvätt. Många barn som lider av allergier kan dra nytta av tygblöjor eftersom de inte innehåller allergiframkallande ämnen.

Baby tvättasBabyns hud kan bli irriterad av urinen och avföringen i blöjan, vilket kan leda till blöjeksem. Utslagen är röda och kan förekomma på barnets stjärt och i hudvecken. En baby som har blöjutslag kan vara rädd för blöjbyte. En viktig förebyggande åtgärd är att byta blöja tillräckligt ofta och att tvätta bort urin och avföring med vatten. Luftbad är viktiga vid behandlingen av utslag på stjärten. Vid behov kan ni också använda zinksalva, som sprids till ett tunt lager på det drabbade området, eller talk som torkar ut den fuktiga huden.

Byt alltid blöja efter att barnet bajsat och också efter att barnet kissat om blöjan är för full och om barnets hud kräver det.

Ögonen

Barnets ögon är vattniga eftersom tårkanalerna ännu inte utvecklats färdigt. Ögonen borde rengöras varje dag i samband med att ansiktet tvättas. Avlägsna eventuellt ögonvar med hjälp av en bomullspad som fuktats med vatten. Om varet har hunnit bli hårt kan du fukta det en liten stund med vatten. Stryk efter det försiktigt med bomullspadden från ögats ytterkant mot innerkanten. Rengör båda ögonen med en egen bomullspad, så att bakterier från ett öga inte överförs till det andra ögat. Om barnets ögon är mycket variga och röda trots grundlig rengöring kan babyn lida av ögoninflammation. Då måste en läkare se på öronen och eventuellt skriva ut medicin.

Öronen

Ur babyns öron utsöndras gult öronvax som skyddar örongångarna.  Det är viktigt att rengöra öronen varligt med en torr bomullspinne alltid efter att babyn badat. Kör inte in bomullspinnen i örongångarna.

Naglar

Naglarna på nyfödda växer snabbt. Det rekommenderas att babyns naglar klipps en första gång när barnet är omkring 1–2 veckor gammalt, på grund av infektionsrisken. Fram tills dess är det bra att hålla vantar eller strumpor på babyns händer, så att barnet av misstag inte skrapar sig i ansiktet. Klipp babyns naglar rakt av, utan att forma dem. På så sätt undviker ni eventuella infektioner. Det är bra att klippa naglarna medan babyn sover, för då är det lättare att räta ut fingrarna och säkrare att klippa naglarna.

Hud och bad

Babyns hud flagar under de första veckorna. Undvik att rutinmässigt smörja in babyns hud. Vid behov kan du använda lite bassalva till exempel på babyns handleder eller fotryggar.

Babyns hud behöver tvättas. Tvätta ansiktet, bakom öronen, hudveck, underarmar och ljumskar varje dag med en duk eller tvättlapp som du fuktat med vatten. Tvätta barnets stjärt under rinnande vatten morgon och kväll samt alltid då det behövs.

Bada barnet 1–7 gånger per vecka, beroende på babyns hud. Badvattnet ska vara 37 grader varmt. Använd inte tvål i badvattnet, men vid behov kan du droppa in lite babyolja. Babyns hud behöver inte smörjas in rutinmässigt. Vid behov kan du använda salva på de ställen av babyns hud som behöver det.

Vauvan kylvettäminen hyvakysymys.fi-sivustolla (på finska)

Hormonprickar

Hormonprickar, eller så kallade babyfinnar, är ofarliga och kan förekomma hos spädbarn. I sin mest typiska form förekommer hormonprickar på babyns ansikte, bröstkorg och övre delen av ryggen. Hormonprickarna försvinner av sig själv och behöver inte behandlas på något sätt.

Hormonprickar

Svampinfektion i munnen (torsk)

Candida albicans, en jästliknande svamp, är den vanligaste orsaken bakom svampinfektion i munnen. Den är relativt vanlig bland nyfödda och spädbarn på några månader.  Ofta förekommer svampen i babyns gom och tunga samt på insidan av kinderna. Den kan vara vit eller gråaktig. Svampinfektioner i munnen är ofta tillfälliga problem som går över på några dagar. Du kan behandla infektionen hemma med hjälp av sura livsmedel, till exempel några droppar lingonsaft eller osmaksatt vichy, som du sprider i babyns mun med hjälp av en bomullspinne. Stryk också babyns tuttar och flaskor samt mammans bröstvårtor med sura livsmedel. Om problemet inte lättar på några dagar, kontakta läkare för att eventuellt få medicin.

Skorv

I babyns panna och hårbotten kan det bildas brungult skorv. Det är inte farligt.
 Behandla skorven till exempel med fet bassalva eller babyolja, som du gnider in där skorven finns och låter verka i omkring en timme. Tvätta sedan området med skorv grundligt. Om det finns mycket skorv och området verkar infekterat, kan det vara bra att uppsöka läkare.

Utomhusvistelse

Om det är sommar kan du gå ut med din baby nästan genast och utomhusvistelsen kan bli längre och längre i rask takt. Kom ihåg att skydda babyn från direkt solsken. På vintern inleds utomhusvistelsen med en nyfödd försiktigare. Gå inte ut om det är kallare än -10 grader.

Så sköter du feber och förkylning hemma

Babyns temperatur mäts med termometer från stjärten eller örat. Om den är över 37,5 grader är det ett tecken på stegring. Om en nyfödd eller liten baby har över 38 grader feber ska saken utredas på läkarmottagning, så att man kan utesluta eventuella allvarliga orsaker. Hemma kan du försöka sänka babyns temperatur till exempel genom att klä av babyn. Du kan också torka babyns hud med en trasa som du fuktat med svalt vatten. Om barnet är över tre månader gammalt kan du vid behov ge febernedsättande läkemedel, antingen som suppositorium i stjärten eller i vätskeform via munnen. Barn under tre månader ska inte få febernedsättande medicin, förutom på läkarorder. Om babyn är en aning äldre kan du följa med hur barnet mår hemma i några dagar. Om babyn är pigg och äter väl finns vanligtvis ingen orsak till oro.

Vaccin mot säsongsinfluensa i babyfamiljer

Barn under sex månader kan drabbas av influensa. Genom att vaccinera familjemedlemmar och andra närstående mot säsongsinfluensa kan du motverka att din lilla baby får influensa. Det är mycket viktigt att alla närstående till en baby som är yngre än sex månader blir vaccinerade. Vaccineringen sköts gratis på rådgivningen och den är frivillig.

Vaccinering mot säsongsinfluensa innebär färre smittade, färre som behandlas på sjukhus eller anstalter, färre som får allvarlig influensa och färre som drabbas av följdsjukdomar, såsom luftrörskatarr eller lunginflammation. Majoriteten av de vaccinerade slipper influensa och om de ändå insjuknar är det sannolikt att de drabbas mildare och återhämtar sig