Så handskas du med babyn

Spädbarn behöver beröring, famn och närhet. Nyblivna föräldrar kan i början vara osäkra på hur de ska handskas med babyn, men alla lär sig att göra det varsamt och med säkra grepp. Då du bär på babyn, håller den i famnen, smeker den och talar med den bidrar du till utvecklingen av babyns centrala nervsystem, stöder den motoriska utvecklingen och hjälper babyn att få en uppfattning av sin kropp och känna sig trygg.

I famnen

För en nyfödd är den tryggaste platsen i famnen på föräldrarna. När babyn är i famnen och har hudkontakt kan den känna förälderns hjärtslag och andning, vilket lugnar ner barnet. När babyn är i förälderns famn blir ögonkontakt möjlig. Förälderns ansikte stimulerar babyn och möjliggör växelverkan. Genom tidig anknytning stöds babyns motoriska och psykiska utveckling.

När babyn får vara i famnen lär den sig att behärska sina muskler. I början måste man stöda babyns huvud, men så småningom stärks musklerna och babyn lär sig att själv hålla upp sitt huvud men om du ger huvudet för mycket stöd kan denna utveckling bli långsammare. Du lär dig att anpassa dig till hur babyn behärskar sina muskler.

Att lyfta och bära babyn

Lyft upp och lägg ner babyn på ett underlag via sidan, då behöver du inte stöda babyns nacke speciellt. När du lyfter babyn via sidan stärks dess nack- och axelmuskler och onödiga spänningar minskar. Samtidigt främjar du babyns motoriska utveckling och babyn får uppleva hur det är att ligga på sidan och får en aning om att den kan försöka sig på att själv vända sig rulla över på sidan.

En baby placeras på ett underlag

Du kan bära babyn i famnen i många olika ställningar. Det lönar sig att variera ställningarna på olika sätt, så slipper du muskelspänningar samtidigt som du stöder babyns motoriska utveckling på ett mångsidigt sätt.

Den traditionella famnställningen är ett bra sätt att bära en liten baby. I famnen

Du kan också bära babyn med magen mot din arm, så att babyn kan se sig omkring. Den här ställningen kan också vara bra om babyn lider av magknip.

Du kan stöda babyn mot din axel så att babyns båda armar hänger över axeln. Då ser barnet sina händer och samtidigt måste den hålla upp sitt huvud.

Du kan bära babyn i famnen med ryggen mot din mage. Din arm går då under barnets armhålor och bär upp barnets övre lår, medan barnets händer ligger ovanpå din arm. I den här ställningen förstärks överkroppens och huvudets muskler och babyn övar sig på att föra händerna till kroppens mittlinje.

Det finns olika slags hjälpmedel som du kan använda när du bär babyn, till exempel bärsjalar och bärselar. Med hjälp av dem har du händerna fria för sysslor eller för att smeka barnet. Bäranordningens tyngdpunkt ska ligga nära din kropp, annars kan din rygg belastas för mycket.

På golvet

Med tanke på babyns motoriska utveckling och en balanserad muskelkontroll är det viktigt att babyn också får vara på golvet. Babyn kan till exempel vistas på en filt eller på en lekmatta. Du kan sitta eller ligga på golvet nära babyn och umgås med den. Babyn får vara på golvet så länge som den själv vill och är nöjd. Om barnet är lite större behöver du inte genast reagera på mindre ljud som tyder på att det kan vara uttråkat. Du behöver inte genast lyfta upp barnet eller vända på det. I stället kan du låta barnet själv öva sig på att vända sig och röra sig i lugn och ro.

Babyn kan ligga på rygg eller på mage.

Babyn kan bäst lära känna sin kropp om den ligger på rygg, samtidigt som den kan öva sig på att föra händerna till kroppens mittlinje. När babyn ligger på rygg har den mer utrymme att röra sig. Kroppen samt armarna och benen kan röra sig friare.

När babyn ligger på mage stärks rygg- och axelmusklerna och babyn kan öva sig på att stöda upp sig på underarmar eller händer och på att börja röra sig. I början brukar spädbarn trivas på mage i korta stunder. Du kan stöda babyn med att ligga på mage till exempel genom att placera en ihoprullad handduk under babyns armar.

Barnet behöver inte några hjälpmedel för att lära sig sitta eller röra på sig, såsom babysitter, bumbostol, gångstol eller hoppgunga. Hjälpmedlen kan användas kortare stunder då och då och de kan vara goda hjälpmedel för föräldrarna i det dagliga livet. Om de används mycket gynnar de däremot inte barnets motoriska utveckling och kan bland annat orsaka extra muskelspänningar och göra att barnet börjar gå på tå.

En baby på golvet

Babymassage

Babymassage har många positiva verkningar både på babyn och på föräldrarna, eftersom den innebär en heltäckande samvaro. Massagen stöder babyns utveckling. Den ger babyn upplevelser av närhet, utvecklar babyns förmåga till interaktion och förbättrar relationen mellan föräldern och babyn. Massagen är avslappnande och lugnande och kan mildra smärtor. Babyn lär sig att känna sin kropp och dess gränser. Massage kan effektivera matsmältningen och blodcirkulationen och få babyn att må allmänt bättre. Forskning visar att spädbarn som blir berörda med ömhet är sjuka mer sällan och gråter mindre än andra spädbarn. Babymassage kan bland annat hjälpa om babyn gråter mycket, mot kolik, muskelspänningar, gasbesvär, förstoppning och sömnproblem.

Då du masserar babyn blir du säkrare på att handskas med babyn och lär dig att förstå dess reaktioner. Babymassage är avslappnande – också för föräldrarna.

Den bästa stunden för babymassage är när barnet är vaket och känner sig nöjt. Undvik massage om babyn är hungrig eller nyss har ätit. Massera inte heller om babyn är febrig eller förkyld. Välj en lugn och varm plats för massagestunden. Stäng tv:n och radion och koppla telefonen till ljudlöst läge, så ni helt kan koncentrera er på att vara tillsammans.

Det finns många olika sätt att utföra babymassage. Du kan inleda massagestunden genom att ta ögonkontakt och tala med babyn. Massera försiktigt från huvudet ner till fötterna och gå igenom alla kroppsdelar. Du kan också koncentrera dig på massage av en enda kroppsdel, till exempel magen.

Lyssna på din baby och observera hur den reagerar. Om babyn inte tycker om beröringen, lönar det sig att avsluta massagen för den gången. Det kan ibland ta en tid att bli van vid massage, men det brukar bli bra.

Att skaka en baby

Spädbarn tycker om närhet, växelverkan och att bli smekta. De tycker inte om att bli behandlade hårdhänt, inte heller om häftiga rörelser eller om att bli skakade.

Att skaka en baby är misshandel och orsakar smärta samt tillfälliga eller bestående fysiska skador. Babyns huvud är stort och tungt jämfört med den övriga kroppen, samtidigt som nackmusklerna ännu är svaga. När man skakar en baby gör barnets huvud en snabb och stark rörelse fram och tillbaka, vilket kan orsaka skador och andra symtom. Efter att en baby blivit skakad kan den vara sömnig, äta dåligt, kasta upp eller gråta och det kan också förekomma uppehåll i andningen eller störningar i medvetandetillståndet. Blodkärlen i huvudet kan brista, vilket orsakar blödningar i hjärna och ögon. En baby som blivit skakad kan lida av det länge, till exempel i form av synskador och inlärningssvårigheter. Att skaka en baby kan till och med leda till att barnet dör.

Orsakerna bakom att en förälder skakar sin baby kan vara att föräldern tappat besinningen en stund, att hen är trött eller att hen är utmattad på grund av att babyn gråter mycket.

Om situationen är denna: försök lugna ner dig. Du kan lägga ner babyn på ett säkert underlag och gå till ett annat rum en stund för att lugna ner dig. Försök att flytta tankarna till något annat, koppla till exempel på teven eller radion. När du upplever att du har lugnat ner dig kan du gå tillbaka till din baby. Be om hjälp av en vän eller en släkting om det är möjligt. Du kan i förväg komma överens om vem som hjälper dig om du behöver hjälp. Det är förstås inte alltid möjligt att få hjälp av de närstående, men kontakta i så fall din hälsovårdare eller familjearbetet. Familjer i Esbo kan vid behov få hjälp med det dagliga livet med babyn av familjearbetet för barnfamiljer, som till exempel kan ge familjehandledning och hjälp med att sköta barnet. Det är också möjligt att ordna hjälp med att sköta hemmet. Om situationen är akut, ring det allmänna nödnumret 112 eller gå till hälsocentraljouren eller sjukhusets akutpoliklinik. Du kan också få stöd av barnskyddet.

Om situationen ändå en gång blir dig överlägsen och du skakar din baby, be omedelbart hälsovårdspersonal om hjälp. Om du väntar med att be om hjälp kan det orsaka fara för babyn.

Kontaktuppgifter

Mannerheims barnskyddsförbunds föräldratelefon tfn 0800 92277

Förbundet för mödra- och skyddshem