Beundra Västmetrons stationer

17.11.2017 kl. 9.27

Västmetrons resenärer har fina upplevelser att vänta. Arkitekturen och konstverken på de nya stationerna skiljer dem till deras fördel från de gamla stationerna. Rörelsemönstret och skyltningen är emellertid enhetliga med de gamla stationerna. I alla huvudentréer till stationerna tas det hänsyn till personer med funktionsnedsättning.

Det finns åtta nya metrostationer, sex i Esbo och två i Helsingfors.  Stationerna i Esbo är Kägeludden, Aalto-universitetet, Hagalund, Idrottsparken, Ängskulla och Mattby. De nya stationerna i Helsingfors är Drumsö och Björkholmen.

”Tredje generationens metroarkitektur”

Resenärerna kan lätt skilja de olika stationerna, ty de har alla en egen identitet.  Färgsättningen och ytorna på stationerna har valts för att avspegla något typiskt i stationernas omgivning. Stationernas arkitektur stöder den omgivande stadsbilden med bland annat belysning, material och akustik. Enligt en artikel i Rakennuslehti förenas de till sin identitet vitt skilda stationerna av att de alla representerar tredje generationens metroarkitektur.

Stationerna bjuder inte bara på imponerande arkitektur utan också på konstupplevelser. I den nya vägporten till Ängskulla metrostation går resenären genom en lummig, grafisk sagoskog som breder ut sig över alla väggar, och nere på perrongens bakväggar kan resenären beundra ett konstverk av Mari Rantanen. På Hagalunds station möts de som stiger av tåget av en massiv, vit skulpturgestalt, Emma lämnar ett spår, som med ett spår av en hand och en video introducerar passagerarna till moderna konstmuseet i Esbo, Emma.

Läs mera om metrostationerna

Bilder, fakta och virtuella resor på webben

Hyppää jo nyt länsimetron kyytiin (Yle Uutiset 10.11.2017)

Varaslähtö länsimetroon – astu kyytiin ja kiidä metrotunnelissa 36 km idästä länteen (HS 15.11.2017, 360-visning av stationerna)

Länsimetron arkkitehtuuri tuo nostetta matkustajien arkeen (Rakennuslehti 8/2017)