Blicken mot horisonten - utställningen om det havsnära Esbo

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
14-01-2020 kl. 12.30

Utställningen Blicken mot horisonten behandlar Esbos havsnära karaktär genom upplevelser och interaktion. Esbo är en havsnära stad vid Östersjön med en lång strandlinje och en mångformig skärgård.

Utställningens höjdpunkter är spelet Ett rent Östersjön och dykningen ner i Östersjön med 360-graders videoteknik.

 Spelet Ett rent Östersjön är ett animerat webbspel som utställningsbesökaren kan spela med sin egen mobila enhet. Målet med spelet är att rensa Östersjön på plast med hjälp av färggranna u-båtar. Ju skickligare spelaren städar havet, desto bättre trivs fiskarna och de förökar sig i spelhavet. Spelet har byggts för Esbo stadsmuseum av den franske mediateknikstudenten Corentin Thomasset och det kan endast spelas i utställningen Blicken mot horisonten.

I utställningen Blicken mot horisonten får besökaren dyka ner i Östersjön. Den 360-gradiga dykvideon har filmats med en kamera som lagrar bilder simultant från varje bildvinkel. Åskådaren kan välja åt vilket håll denne vill titta genom glasögonen. Under vattnet kan man undersöka havsbottnen och växtligheten, stöta på en dykare eller se en manet. Videon filmades vid Kytö i Esbo och är samtidigt dokumentation av vattnets tillstånd och förhållandena längs med Esbos kust i oktober–november 2018.

Beskyddare av utställningen Blicken mot horisonten är fritidsfiskaren och fiskhandlaren Max Grönholm från Esbo. Grönholm medverkar i utställningsprogrammets innehållsproduktion och delar med sig av sin expertis vid olika tillställningar i anslutning till utställningen.

Utställningens kringprogram bjuder på insikter och upplevelser. På fredagar, då vi har fritt inträde till utställningen, kan besökaren slappna av i strandmiljö, delta i Silent Disco eller den kände fiskillustratören Sakke Yrjöläs lektion om att teckna fiskar. Allt program ingår i inträdesavgiften.

Utställningen stöder Esbo stadsmuseums maritima teman med fokus på skärgårdskulturen samt innehållet i vårt nya museiobjekt, Pentala skärgårdsmuseum, som öppnades i somras. Invånarna i det havsnära bostadsområdet Stensvik har även deltagit i utställningens innehållsproduktion genom verkstäder som museet har ordnat.

Läs mera om utställningen här.