Dina matval påverkar miljön

I Finland härrör ungefär en tredjedel av konsumtionens sammanlagda miljökonsekvenser från maten. Matens klimatpåverkan är i genomsnitt i samma storleksklass som boendets och trafikens. Av matens klimatpåverkan är primärproduktionens och råvarornas andel cirka 60 procent.

Kött har ofta ett större kolavtryck än grönsaker eftersom köttprodukter har en längre näringskedja än grönsaker. Bland annat förbrukar köttätandet sex gånger så stor åkerareal som grönsaker.

I Esbo Caterings restauranger äter du på ett hållbart sätt

Lunchrestaurangerna är på trappsteg 3. Restaurangerna använder ekologisk surmjölk, mjölk och bröd varje dag.

Esbo Catering har förbundit sig att använda rättvisemärkt kaffe och te i all sin verksamhet. Dessutom används rättvisemärkta frukter och safter samt rättvisemärkt kakao och choklad.

Matsedlarna sammanställs enligt principerna för hållbar utveckling genom att använda råvaror som är i säsong. 

Esbo Catering vill för egen del bidra till hållbar utveckling och deltar i det samhälleliga åtagandet för hållbar utveckling 2050

Minska svinnet för att skona naturen och spara pengar

Varje finländare kastar i genomsnitt 20–30 kg ätbar mat varje år. Det betyder att hushållen varje år slänger 120–160 miljoner kilogram mat i soporna. I matbudgeten kan du spara mycket pengar genom att se till att du inte köper mer mat än vad familjen hinner äta upp, förvara maten rätt och framför allt genom att använda rester i matlagningen. Får ätas! uppmanar att njuta av maten och ger tips om hur man kan minska matsvinnet.

Som konsument kan du även påverka affärernas matsvinn. Sträcker du dig efter mjölkburken längst bak? Bunkrar du konserver i ett proppfullt skafferi? Att bunkra upp varor med långt bäst före-datum kan leda till att datumet på varorna går ut redan i butiken och maten blir svinn! Datumbunkrare

Esbo Catering säljer maten som inte går åt vid Lunchie. 

Esbo Catering är med i kommunsektorns energieffektivitetsavtal. I köken arbetar 35 utbildade ekostödpersoner.

255 anställda vid Esbo Catering har avlagt miljöpasset.

Läs mer

Ekokocken

HSY.fi

Hållbara fiskupphandlingar

Stegvis mot eko

Rättvisa Esbo

Dina matval är att påverka

Statsrådets principbeslut om smartare konsumtion