Vi värnar om naturens mångfald

Vi delar jorden med otaliga arter som tillsammans med sin omgivning bildar ett nätverk som upprätthåller livet på jorden. Naturen erbjuder oss människor mycket sådant som vi inte kan leva utan. Ju artrikare naturen är, desto bättre tål den förändringar, såsom klimatförändringen.

Varje art har ett egenvärde, den är kanske en pärla som skapats under miljoner år och den kommer aldrig tillbaka om den utrotas. Naturens mångfald minskar tyvärr hela tiden otroligt fort till följd av människans framfart. Var och en av oss kan emellertid också göra något som är bra för naturen.

År 2020 är ett superår för naturen, då nya internationella mål ställs upp för att trygga naturens mångfald. I Esbo firas året för naturens mångfald med temat ”Hänförd av naturen i staden” (Lumoudu kaupunkiluonnosta).

Lumoudu kaupunkiluonnosta 2020 sininen logo

Avsikten med temaåret är att öka förståelsen för hur viktig naturens mångfald är, hjälpa att identifiera tecknen på mångfald och upplysa om hur man kan trygga mångfalden i sitt dagliga liv. Vi vill också berätta vad staden gör för att främja naturens mångfald. Dessutom vill vi uppmuntra alla att gå ut i naturen.

Välkommen att njuta av den mångfaldiga naturen och att skydda den tillsammans 

  • Du kan till exempel gå på en utflykt i Esbos underbara natur
  • göra naturgärningar
  • fråga naturexperten på Instagram (tidpunkten meddelas senare)
  • berätta om dina naturgärningar i sociala medier och följa med vad andra har gjort, använd hashtaggarna #luontoteko #luonto2020 #espoo, på svenska #naturgärning #natur2020 #esbo
  • Vi planerar också flera evenemang. Hur det går med dem beror på coronavirussituationen. Om möjligt ordnas verksamhet på webben. Kolla läget och njut av naturen nära dig!