Arkitekttävling om Kulturcentrumet och Kulturplatsen

Hagalunds Kulturcentrum och Kulturplatsen med omgivning förnyas och förenas allt mer med Hagalunds övriga centrum. Målet är att utveckla Kulturcentrumet till en mångsidigare kulturkoncentration där också Esbo stadsteaters nya lokaler placeras. Kulturplatsen ska bli ett högklassigt område som upplivar Hagalunds centrum, förenas med de närliggande fastigheterna och deras funktioner och erbjuder upplevelser och verksamhet för alla åldrar.

Genom en arkitekttävling söks en plan för nya lösningar. Tävlingen gäller det nuvarande Kulturcentrumets och Kulturplatsens område och kvarteren kring dem.

Trädgårdsstadens traditioner och värden bevaras

I tävlingen söker man lösningar och idéer för ombyggnad och tillbyggnad av det allt mångsidigare Kulturcentrumet samt som grund för ändring av tävlingsområdets detaljplan. I tävlingen söks en lösning som är både funktionellt och arkitektoniskt högklassig och som blickar in i framtiden. Lösningen ska också beakta Hagalunds tradition, familjer och barn samt Kulturcentrumets arkitektoniska värden.

Målet är att förankra Kulturcentrumet bättre i de omgivande offentliga områdena, speciellt mot Kulturplatsen och Centralbassängen. I det förnyade Kulturcentrumet finns tre stora salar för scenkonst samt ett öppet, modernt bibliotek och kafé- och restaurangtjänster. Målet är att skapa en unik kulturkoncentration med respekt för Hagalunds traditionella värden. På platsen där Tapiolan Urheilutalo Oy:s fastighet och Krämarbergets parkeringshus ligger byggs bostäder, affärslokaler och tjänster.

Vinnaren av tävlingen utses i januari 2019

I tävlingens första skede söktes planerare som är intresserade av projektet. Av dessa valdes fem mångprofessionella planeringsgrupper till den egentliga tävlingen. Tävlingen startade före midsommaren och förslagen skulle lämnas in senast 26.10.2018.
Tävlingsförslagen får kommenteras av allmänheten i november 2018 och prisnämnden utser vinnaren i januari 2019.Det förnyade och mångsidigare Kulturcentrumet öppnas för allmänheten 2025.