Spårjokern ökar Esbos livskraft ytterligare

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
09-06-2020 kl. 8.38

Bygget av snabbspårvägen Spårjokern har pågått i ett år. Trots den exceptionella våren har byggarbetet framskridit i snabb takt. För Esbo innebär snabbspårvägen mer livskraft, det vill säga nya invånare och arbetsplatser.

Havainnekuvassa Raide-Jokeri kulkee reitillään puistomaisemassa.Illustrationen visar Spårjokern i Otnäs. Bild: Spårjokern.

Spårjokern går från Kägeludden till Östra centrum och binder Esbos mest betydande arbetsplatsområden inom teknikbranschen, det vill säga Kägeludden, Otnäs och Alberga, samman och gör på så sätt nya bostäder för 22 000 esbobor och 20 000 nya arbetsplatser möjliga.

”Spårjokerns betydelse för Esbos stadsutveckling och livskraft är enorm. Spårjokern fortsätter i hållbar anda den tillväxt i Esbo som följde med metron, då tjänster, arbetsplatser och boende förläggs i närheten av goda kollektiva trafikförbindelser”, säger Olli Isotalo, direktör för Esbos tekniska sektor.

Ändhållplats i växande Kägeludden
 

Från Spårjokerns ändhållplats i Kägeludden når man spårledes ända till flygplatsen. En underjordisk parkeringsanläggning planeras i närheten av ändhållplatsen och metrostationen, vilket skapar möjligheter att effektivisera markanvändningen märkbart.

”Kägeludden är ett exceptionellt viktigt affärsområde både i huvudstadsregionen och på ett nationellt plan där mängder av nya kontorslokaler och kommersiella lokaler, hotell och även boende är på kommande. Flera stora utvecklingsprojekt för fastigheter är aktuella i området”, fortsätter Isotalo.

I skrivande stund byggs bland annat Fiskars Groups nya huvudkontor i Kägeludden. Den senaste nyheten om Kägeludden tillkännagavs nyligen, då Helsingforsbaserade Nordic Urban Oy, ägare av Allas Sea Pool, beviljades en reservation för planering av genomförande av en flytande bad- och hälsocenter.

Kuvassa on Fiskars Groupin pääkonttorirakennus ja ihmisiä kävelemässä ulkona.Fiskars Groups huvudkontor flyttar till Kägeludden i början av 2022. Illustration: Arkitektbyrån SARC.

Byggarbetet framskrider enligt tidsplanen

Spårjokerns markanläggningsarbeten har pågått sedan förra sommaren och i vår har man monterat de första spåren i Esboänden, i Otnäs och Alberga. Cirka 20 procent av den enorma entreprenaden står klar. Byggarbetet framskrider enligt tidsplanen. Arbetet fortsätter till slutet av 2023, varefter man har reserverat tid för finslipningar och provkörningar. Trafiken startar i juni 2024.

Läs mer om Spårjokern
Läs mer om Kägeludden
​Läs mer om Otnäs
Läs mer om Alberga