Finlands största promenadcentrum Hagalund förnyas grundligt

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
22-03-2019 kl. 15.23

Utvecklingen av Hagalunds centrum fortsätter. Finlands största promenadcentrum byggs ut och blir ett ännu mångsidigare och unikt centrum för kultur och handel

Antti Mäkinen, projektchef för Hagalund, berättar att metron har spelat en viktig roll för och gett fart åt moderniseringsarbetet.

”Placeringen av metrostationen i Hagalunds centrum gav en unik möjlighet att utveckla området som gått kräftgång länge.”

Enligt honom är förnyelsen av Hagalunds centrum ett exceptionellt centrumutvecklingsprojekt i Finlands historia.

”Vi moderniserar merparten av byggnadsbeståndet i den täta stadsstrukturen samtidigt som invånarna och företagarna lever sin vanliga vardag.”

Ibruktagandet av den nya bussterminalen i början av mars var en viktig etapp, inte bara för områdets utveckling som en helhet men även för alla som bor och rör sig i Hagalund. Samtidigt öppnades Havsvindsvägen som varit stängd för trafiken i sex års tid.

”Trots att moderniseringsarbetet ännu fortsätter i området runt Havsvindsvägen, var invigningen av bussterminalen och öppnandet av Havsvindsvägen ett stort kliv framåt i moderniseringen av Hagalunds centrum,” säger Mäkinen. 

Bussit liikkeellä Merituulentiellä

Havsvindsvägen är åter öppen för trafiken efter ett avbrott på sex år.

Tapiolan bussiterminaalin avajaiset 9.3.2019

Invigningen av Hagalunds bussterminal firades den 9 mars 2019 med ett evenemang för allmänheten..

Hösten 2019 händer det saker igen

Nästa stora steg i Hagalund tas i oktober 2019 när köpcentret AINOAs sista utbyggnadsdel blir klar. När utbyggnadsdelen öppnas ökar köpcentrets yta till 50 000 m2 och antalet butiker mer än fördubblas: sammanlagt erbjuds då över 120 butiker och tjänster. Ett av de element i utbyggnadsdelen som höjer förväntningarna är den 1 500 kvadratmeter stora restaurangvärlden med uteserveringar. Det utlovas även många specialbutiker inom mode och service.

Antti Mäkinen kertoo mitä Tapiolassa tapahtuu seuraavaksi.
Projektchefen i Hagalund, Antti Mäkinen, berättade vid bussterminalinvigningen för publiken vad som händer härnäst i Hagalund.

Kommunikationerna i Hagalund blir avsevärt lättare på hösten när det öppnas nya rutter för fotgängarna. Då färdigställs även det nya Havsvindstorget, under vilket det finns parkeringsplatser för över 400 cyklar. Cykelparkeringen erbjuder användarna en konstupplevelse med ett konstverk som omfattar hela utrymmet. Från parkeringen finns en direkt anslutning till metrostationen.

Kulturen får ta allt mer plats i Hagalund i framtiden när förnyade Esbo kulturcentrum, Utställningscentret WeeGee och Stadsevenemang utökar sin närvaro i området. Planeringen av Kulturplatsen och Kulturcentret har redan påbörjats utifrån det vinnande bidraget i arkitekturtävlingen. Kulturcentret kommer att få en ny sal vars huvudanvändare är Esbo stadsteater. Biblioteket byggs ut och hela omgivningen runt Kulturplatsen rustas upp.

Enligt Antti Mäkinen har helheten utvecklats i tio år, men arbetet fortsätter.

”Hagalunds centrum är arkitektoniskt betydande och kommer att bevaras, men de övriga delarna förnyas och får ett betydligt lyft kvalitetsmässigt. Till området flyttar även tusentals nya invånare som också kommer att skapa liv och rörelse i centrumet.”

Länkar:

Mer information om Hagalunds bussterminal

Arkitekturtävlingen för Kulturcentret och Kulturplatsen

Mer information om utbyggnaden av köpcentret Ainoa

tapiolankeskus.fi

Stämningar under invigningen av Hagalunds bussterminal

Hevisaurus villitsi bussiterminaalin avajaisjuhlassa
De yngsta familjemedlemmarnas favorit Hevisaurus fick publiken på spralligt humör på invigningen av bussterminalen.

Petteri Sariola esiintyi kauppakeskus Ainoassa.
Petteri Sariola uppträdde i köpcentret Ainoa.

Lapsi tutustuu lipputarkastajan työhön
Barnen fick bekanta sig med biljettkontrollantens arbete.

Rosa Pakkala bändeineen esiintyi Tuulikkisillan tapahtumalavalla.
Rosa Pakkala med band uppträdde på Tuulikkibrons evenemangsscen.

Juhlaväelle oli tarjolla kakkua ja kahvia.
Festpubliken bjöds på kaffe och kaka.

Bilder: Olli Häkämies.