Boende och tjänster

Köklax har cirka 10 000 invånare och stadsdelen växer kraftigt. Esbo stad planerar ett nytt tätt bostadsområde i närheten av Köklax station, på Glashyttans industri- och lagerområde. I Glashyttan eftersträvas mångsidiga affärs-, arbets- och servicelokaler. Det byggs hem för 4 000–5 000 invånare.

Köklax har goda tåg- och bussförbindelser. Stadsbanan som planeras skulle också sträcka sig ända till Köklax. Innan banan kan byggas ska det ännu fattas investeringsbeslut.

Köklax har många kommunala tjänster såsom daghem, skolor, en aktivitetspark och ett bibliotek. Dessutom har området rikligt med privata tjänster. Utbudet av tjänster förbättras fortfarande i takt med att invånarantalet ökar.

Gatuvy från Köklax.
Gatuvy från Köklax. Bild: Olli Häkämies.

Det finns flera specialaffärer i markplanet i det byaktiga Köklax. Det äldsta livsmedelsföretaget är Halmes bageri som grundades på 1800-talet.

I det naturnära Glasdalen i Köklax ligger Fiskarskullens naturskyddsområde. Från dess fågeltorn kan man observera Esbovikens rikliga fågelbestånd. Också Esbogårds gamla kulturområde har en mångsidig och fantastisk natur. Det finns goda möjligheter att rida i Köklax.

Hoppa över 

Tjänsternas symboler på kartan:

Lila: Daghem

Grön: Skola

Röd: Sjukhus eller hälsostation

Turkos: Tandklinik

Genom att klicka på en färgsymbol ser du tjänstens namn och adress.

Du kan förstora kartan genom att klicka på ikonen ”Maximera kartan”. Den stora kartan öppnas i ett nytt mellanblad.

I den stora kartans vänstra övre hörn kan du välja att se fler tjänster: Klicka på den tredje, det vill säga nedersta symbolen i vänstra övre hörnet, där du kan öppna flera olika menyer. Där hittar du också menyn Tjänster. Genom att klicka på den lilla blå triangeln ser du en lista över tjänsterna. Kryssa för de tjänster som du vill se på kartbilden.