De nya principerna för färdtjänst är klara – beredningen av användaranvisningarna inleds

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
17-06-2019 kl. 16.08

Färdcentralen Västra Nyland, som inleder sin verksamhet i början av 2020, sörjer för färdtjänst för äldre och personer med funktionsnedsättning. Planeringen av Färdcentralen tog ett steg framåt då tjänstens instruktioner godkändes i Esbo den 13 juni.

Färdcentralen innebär att färdtjänsten blir tillgängligare, säkrare och lättare att följa upp. Verksamheten har planerats i samarbete med både användare, äldreråd och råd för personer med funktionsnedsättning. Våren 2019 ordnades 13 öppna diskussionsmöten och flera verkstäder. Det aktiva samarbetet fortsätter, eftersom man nu inleder arbetet med att skapa detaljerade anvisningar för användarna.

– Människor som använder färdtjänsterna har deltagit i beredningen på ovanligt bred front. Den nya instruktionen är klarare än den gamla och gör tillgången till tjänster jämlikare i Västra Nyland, säger handikappchefen i Esbo Anu Autio.

De första användarna får pröva på tjänsten i slutet av 2019.

– Först gör vi ett pilotförsök där en grupp utvecklarklienter testar tjänsten. När testen visar att tjänsten fungerar, börjar vi ta i bruk den stegvis år 2020, berättar projektchef Pasi Ojaniemi.

Sjundeå och Ingå godkände färdtjänstens instruktion 20.3.2019 och Esbo 13.6.2019. Grankulla, Lojo, Kyrkslätt och Raseborg samt vård- och omsorgssamkommunen Karviainen behandlar ärendet i augusti och Hangö i september.

Färdcentralen Västra Nyland ordnar färdtjänst enligt lagen om service och stöd på grund av handikapp samt socialvårdslagen för invånare i kommunerna.

Upplysningar
www.esbo.fi/transporter2019
Video om färdcentralens tjänster