Den under inbördeskrigets slut skjutna banvaktens arbetsredskap har donerats till Esbo stadsmuseum

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
10.4.2018 kl. 15.59

Esbo stadsmuseums utställning Ett brustet liv – Esbo i inbördeskriget har bringat mer information åt museet om händelserna som skedde för hundra år sedan. En släkting till banvakten Mauno Kuokkanen från Kilo donerade sin farfars fars arbetsredskap till museet.

Banvakten Mauno Kuokkanen, som arbetade på Kilo station, skjöts ihjäl på sin arbetsplats den 14.4.1918.  Det berättas att personen som skjöt Mauno hade förklarat sitt dåd med att han p.g.a. mörkret trodde att Mauno var en röd spion med ett gevär på axeln. Endast tre dagar tidigare hade de sista striderna i Esbo utkämpats i Alberga mellan den tyska Östersjödivisionen och det röda gardet.

Mauno Kuokkanen hade gått och inspekterat banan med sin signallykta och flaggorna. Flaggorna fanns i läderfodralet, som hängde i ett band på axeln. Han hade skjutits ihjäl på banan.  Den som skjöt hade stridit på de vitas sida. Kuokkanen lämnade efter sig en fru och tre underåriga barn.  Banvaktens arbetsredskap har gått i släkten i hundra års tid innan de donerades till Esbo stadsmuseums samlingar. Arbetsredskapen och Mauno Kuokkanens historia kan man bekanta sig med i KAMUs aulas Pop up -utställning 9.4.-13.5.2018.