Esbo är den första staden i Finland där en laserljusshow ersätter de traditionella fyrverkerierna under nyårsfirandet

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
30.11.2018 kl. 16.52

Det officiella nyårsfirandet i Esbo börjar i Kyrkparken i Esbo centrum den 31 december kl. 17.30. Under Esbo stads nyårsfest utlovas en imponerande laserljusföreställning, ett evenemangsområde med stämningsfull belysning på båda sidorna om Esbo å och en ljuscirkus. Esbo domkyrka, som byggdes på 1400-talet, förses också med festbelysning under evenemanget.

– I Esbo har ingen gemensam nyårsfest för stadsborna ordnats på många år, men nu ville vi svara mot efterfrågan. I dag upplever vi inte ett traditionellt fyrverkeri som riktigt bra för miljön, så nu testar vi ett helt nytt alternativ. Vi vill i enlighet med stadens värderingar visa vägen för ett hållbart nyårsfirande och en hållbar evenemangskultur, säger evenemangs- och kulturtjänstchef Lea Rintala.

För att genomföra lasershowen krävs en tillfällig flygförbudszon

Staden har förberett laserljusshowen i Esbo under hösten. 

– Laserljusföreställningen på nyår genomförs som en samproduktion av Hire Rentals Finland Oy och Showlaser Finland Oy, berättar föreställningens producent Mats Hästbacka.

– Laserljusen riktas mot himlen och syns i princip till och med ända ut i rymden. För att föreställningen ska kunna genomföras på ett säkert sätt varnas piloter för lasrarna, och vi har ansökt om en tillfällig flygförbudszon i området under evenemanget, berättar ljusplanerare Pekka Korpi.

Publiken får delta i valet av musik

Under en del av laserljusshowen spelas musik som publiken har valt. Dagens hitar har i förväg valts ut till omröstningen, som är öppen fram till den 15 december på facebook-evenemang.

Staden rekommenderar att man anländer till nyårsfirandet i Kyrkparken till fots eller med allmänna kommunikationsmedel, eftersom det endast finns ett begränsat antal parkeringsplatser i närheten av området. Inträdet till evenemanget är fritt.

Program
17.30 Ljusparken öppen
18.00 Benelos Gropus of Arts: Ljusverk Ikaros
18.20 Laserljusföreställning
18.35-19:00 Ljusparken öppen

För produktionen av evenemanget Nyår i Esbo ansvarar Stadsevenemang Esbo vid Esbos evenemangs- och kulturtjänster.

Mer information:
Saara Vanhala
Evenemangskoordinator
saara.vanhala@esbo.fi
tel. 043 825 9147

Kaupunkitapahtumat Espoo. Uusivuosi Espoossa 2019.