Jubileumsåret Finland 100 i Esbo

I Esbo sprudlar jubileumsåret Finland 100 av glädjerik stadsfest. Programmet ordnas för stadsborna. I enlighet med jubileumsårets tema ska stadsborna ha gemensamma upplevelser och glädja sig tillsammans. Under jubileumsåret är det aktuellt att reflektera över framtiden och att bejaka internationalismen, som vi har för vana att göra i Esbo. Esbo stad ordnar program under jubileumsåret Finland 100 i samarbete med stadsborna.

Toppar under jubeliumsåret i Esbo

Det kommer att finnas många toppar under jubileumsåret. Ljusår är en serie ljusinstallationer, effektfulla kontraster till mörkret som lyser upp både höghuslägenheter och permanenta objekt.
En konsert av Tapiola Sinfonietta i Esbo kulturcentrum visas direkt på storskärm vid konstisbanan intill kulturcentrumet i Hagalund 14.1.2017. Konserten genomförs i samarbete med konståkare från Esbo samt med stadens idrotts-, ungdoms- och kulturtjänster.

Berättelser från självständighetstiden förevisas och skapas också av stadsborna själva. Serien Filmberättelser om Finland startar i februari och pågår hela året. Framförallt visas filmer om kvinnor under självständighetstiden.
Hundra berättelser om Esbo är hundra filmberättelser av Esbobor i alla åldrar från dagisbarn till åldringar, som berättar egna, personliga berättelser i Finland 2017. Publiceringen av filmberättelserna inleds veckoslutet då det är hundra dagar kvar till den hundrade självständighetsdagen och Esbodagen fyller staden i dagarna tre 25–27.8.2017.

Under jubileumsåret genomför staden projektet Hemma på hundraårsdagen, ett system för tjänster åt gamla människor som ska kunna bo i hemlika förhållanden. Vi äter tillsammans, sjunger allsång och besöker en rymdfestival. Jubileumsåret kulminerar i en fri galakonsert på självständighetsdagen i Metroarenan.