Hemma som 100-åring

Vi bygger upp ett system med rehabilitering och tjänster för seniorer i Esbo. Seniorer ska tryggt kunna bo hemma och bevara sina sociala kontakter även när funktionsförmågan blir sämre. För dem som inte kan bo hemma erbjuds hemtrevligt vårdboende med betoning på seniorernas självbestämmanderätt och aktiva liv.

Nya Esbo sjukhus bredvid Jorvs sjukhus öppnades i mars 2017. Esbo sjukhus är ett kompetenscentrum för vård och rehabilitering av seniorer. Där är det inte meningen att man ska bo eller bli liggande. Sex timmar rehabilitering om dagen med tränare och anhöriga hjälper patienterna att komma upp ur sängen och hem igen. I Esbo sjukhus finns det också en unik konsthelhet.
Ytterligare upplysningar: www.esbo.fi/esbosjukhus

Leva och bo-seniorcentralen i Alberga öppnades vid månadsskiftet mars-april 2017. Där erbjuds hemtrevligt vårdboende och stället fungerar också som ett gemensamt vardagsrum för seniorerna som bor i trakten. Det finns rikligt med möjligheter till aktiviteter och till att träffa folk runt om i staden. Läs mer

Seniorin turvallinen koti-turnén (Säkerhet i seniorens hem) besöker olika delar av Esbo under året. På turnén medverkar seniorrådgivningen Nestor, idrottstjänsterna, räddningsverket och polisen. Evenemangen bjuder på lite pulshöjning och hjärngymnastik och information om tillgängligt och tryggt boende. Evenemang under hösten 2017 (på finska)

En fest för alla Esbobor som fyllt 100 år ordnades i Sellosalen 12.5.2017. I festen deltog 12 år 1917 eller tidigare födda, mycket pigga hedersgäster med följeslagare. Som hemligheter bakom ett långt liv nämndes frisk luft, bra gener, familj, sport, trädgårdsskötsel och att man njuter av livet. ”100 år har gått i ett huj”, konstaterade de.