Fritid

I Esbo kan du syssla med idrott och kultur, lära dig nya saker och arbeta som frivillig. Det finns många religiösa samfund som du kan sluta dig till i Esbo och Helsingforsregionen. Infofinland.fi ger dig information på många olika språk.  

Arbetarinstitutet

Arbetarinstitutet ordnar allmänbildande vuxenutbildning för personer över 16 år. Vid institutet kan du studera svenska, finska, samhälleliga ämnen, datateknik, handarbete, konst och idrott. Vi ordnar också engelskspråkiga kurser i olika ämnen.

Bibliotek

biblioteken kan du låna böcker, tidningar, musik och filmer. Du kan också använda dator. I biblioteken kan du läsa, studera, tillbringa tid under fria former och delta i olika evenemang.

Vår verksamhet är gratis för dig, förutom för vissa undantag. Huvudstadsregionens bibliotek har böcker på 70 språk och tidningar på 26 språk. På www.helmet.fi kan du bläddra bland vårt utbud. 

Bibliotekens personal hjälper gärna till om du behöver något. Be gärna om hjälp!

Information om biblioteken hittar du också på webbplatsen infofinland.fi

Idrott och motion 

I Esbo hittar du många möjligheter till idrott och motion både inomhus och utomhus. Idrottstjänsterna ordnar också kurser för invandrare. Mer information om fritid och motion finns på webbplatsen infofinland.fi.  

Invånarlokaler

Kivenkolo i Esboviken

Invånarhuset Kivenkolo i Esboviken (Sjöstöveln 1 A) är träffpunkter med låg tröskel. I invånarhusen ordnas grupper och kurser samt rådgivning och handledning.

Instruktörerna i Kivenkolo svarar på frågor som kommer upp under gruppträffarna. Frågorna kan gälla till exempel boende, familj, arbetsliv, socialtjänster, tillstånd eller familjeåterförening. Diskussionerna är konfidentiella och du kan få hjälp i svåra situationer. Instruktörerna och de övriga anställda talar många olika språk. 

Kom med och lär dig finska och diskutera, laga mat, lär dig sy på symaskin, motionera, utöva konst eller bara tillbringa en stund i gott sällskap. Barn är också välkomna och vi ordnar barnvakt i mån av möjlighet. 

 i Mattby

Invånarhuset Kylämaja i Mattby har nyligen öppnat på adressen Mattsgatan 7. Huset ska bli en mångsidig träffpunkt där människor i olika åldrar kan träffas och syssla med olika slags hobbyverksamhet. Invånarhuset har vardagsrum, kafferum, kök, en infohörna och rum för grupper. Du är välkommen till invånarhuset. Drick en kopp kaffe, läs en tidning, fördriv tid eller samtala med de anställda. Vi ordnar olika gruppaktiviteter och evenemang i huset. 

Både invånare och olika organisationer kan boka rum i Kylämaja. Våra lokaler passar till exempel för boendeföreningar eller för klubbar och grupper.

Järjestökatu och Trapesa i Esbo centrum

I Järjestökatu (Prästgårdsvägen i Esbo centrum) verkar följande organisationer: Espoon ympäristöyhdistys, Esbo mentalhälsoförening EMF och Hyvä Arki rf.

Trapesa är en internationell träffpunkt som upprätthålls av Filoksenia rf. Lokalen finns i Kyrksträsk i Esbo centrum, Hembyvägen 5. Trapesa har ett öppet vardagsrum för alla på måndagarna till fredagarna  kl. 9 - 15 och en rådgivingtjänst för invandrare på måndagarna till torsdagarna kl. 10 - 15. Rådgivning finns utan tidsbeställning i frågar om boende- och arbetsansökningar och om myndighetsärenden. Om det är nödvändig, finns det tolkning i arabiska, kurdiska, somaliska och amhariska.

Raitin pysäkki i Alberga

Raitin pysäkki är en hemtrevlig träffpunkt som är öppen för alla. Konstapelsgatan 1 i Alberga. 

Ungdomslokaler på olika håll i staden

Alla unga i åldern 9–17 år är välkomna till stadens ungdomslokaler.  

Mångkulturell gruppaktivitet

Syftet av aktivitetet är att uppmuntra deltagarna för gemenskaplighet, ge stöd i samspel till de som kommer från olika kulturer, och ge stöd för att lära sig finska språket.

Kyrkor och religiösa samfund

Många olika kyrkor och religiösa samfund fungerar i Finland och i Esbo. Information om religion i Finland och om enskilda kyrkor och religiösa samfund hittar du på webbplatsen infofinland.fi.

De evangelisk-lutherska församlingarna i Esbo, Helsingfors och Vanda ger dig information om kyrkans verksamhet på olika språk: på finska, engelska, estniska, kinesiska, arabiska och ungerska

Kultur

Om du är intresserad av kultur i Esbo hittar du information om bland annat teater, museer, konstutställningar och evenemang på svenska, finska och engelska. På vår webbplats finns dessutom uppgifter om konstundervisning och läroanstalter, om övriga möjligheter att syssla med kultur samt om olika understöd och lokaler för kulturevenemang.  

Organisationer

I Esbo finns många aktiva där du kan ha roligt och träffa nya människor.