Esbo stad höjer lönerna för flera yrkesgrupper

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
15.10.2018 kl. 15.41

Lönerna för barnträdgårdslärarna i Esbo höjs med 175 euro per månad från 1.1.2019. Esbo höjer också de uppgiftsrelaterade lönerna för flera andra yrkesgrupper inom småbarnspedagogiken och social- och hälsovården. Esbo stad har beslutat om utdelningen av den lokala justeringspotten 1.1.2019 enligt det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet.

Kostnadseffekten av stadens och personalorganisationernas förhandlingsresultat är cirka 6,8 miljoner euro per år.

- De största löneförhöjningarna ges för vissa uppgifter inom småbarnspedagogiken och social- och hälsovården. I Esbo är till exempel barnträdgårdslärarnas nya uppgiftsrelaterade månadslön 2 584,62 euro från 1.1.2019. För en del av socialarbetarna höjs lönerna med cirka 163 euro och för hemvårdens närvårdare med 55 euro per månad, säger Esbo stads personaldirektör Kimmo Sarekoski.

Vid förhandlingarna avtalade parterna dessutom att löneförhöjningarna i undervisningsbranschen ges till speciallärarna. Dessutom ger Esbo rektorerna skolvisa anslag att särskilt dela ut till lärare som utför utvecklingsarbete.

- Lönejusteringar ges också för flera andra uppgifter för att korrigera lönemässiga missförhållanden. Vi tänker särskilt på Esbos konkurrenskraft på arbetsmarknaden, konstaterar Sarekoski.