Esbo står värd för invigningen av europeiska idrottsveckan

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
12-08-2019 kl. 10.43

Den officiella invigningen av europeiska idrottsveckan ordnas i Alberga, Esbo, 23.9.2019 som en del av evenemanget School Action Day. Invigningn är en del av Finlands EU-ordförandeskapsprogram.

Den europeiska idrottsveckan ordnas på initiativ av Europeiska kommissionen för att främja idrott och fysisk aktivitet i Europa. Under veckan uppmuntras alla i Europa att röra på sig och vara aktiva. Veckan ordnas för femte gången, under rubriken #BeActive.

- Eurobarometer-studier visar att fysisk inaktivitet ökar i Europa. Trenden är oroväckande. Därför är det viktigt att myndigheter och idrottsorganisationer tillsammans jobbar för att förbättra situationen, säger Yves Le Lostecque, som leder kommissionens idrottsenhet. Vi vill arbeta på lång sikt ocn inspirera till en aktiv livsstil. Idealet är att det inte skulle finnas bara en europeisk idrottsvecka under året, utan 52.

- I september är Esbo centrum för idrotten i Europa. Vi är övertygade om att evenemanget i Esbo kommer att vara inspirerande. Ni gör väl i från er och kan ge goda idéer till andra städer, inom och utanför Finland, menar Le Lostecque.

Alla är välkomna att delta i invigningen och andra aktiviteter på evenemangstorget i Alberga. Programmet kommer att innehålla olika uppträdanden.

School Action Day ordnas för elever i huvudstadsregionen. Under dagen kommer 8 000 elever att röra på sig i Alberga idrottspark. Idrottsorganisationer och -klubbar ordnar totalt kring 100 aktivititetspunkter för eleverna.  

EU-komission liikuntayksikköön kuuluvat henkilöt pitävät käsissään BeActive julisteita

Europeiska kommissionens idrottsenhet bekantade sig med förberedelserna inför invigningen under sitt besök i Esbo den 6 juni 2019.

Mera information

Europeiska idrottsveckan
https://ec.europa.eu/sport/week/

School Action Day:
https://www.esbo.fi/sv-FI/Europeiska_idrottsveckan_invigning_Europ(163668)