Fästingvaccinet kostar i Esbo – köp vaccinet på apoteket och boka en tid för vaccinering på webben

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
25-04-2019 kl. 12.55

TBE-vaccinet skyddar mot fästingburen encefalit (tick-borne encephalitis, TBE). Sjukdomen kallas också fästingburen hjärninflammation och Kumlingesjukan. Vaccinet skyddar inte mot borrelios och hindrar inte fästingarna från att fästa sig på huden.

I det nationella vaccinationsprogrammet fastställs de orter där TBE-vaccinet är gratis. Esbo hör inte till dessa orter för tillfället. Läs mer på THLs nätsida

THL rekommenderar TBE-vaccinet för dom som rör sig i naturen, över fyra veckors tid i Esbo skärgård (Stora Kalvholmen, Stora Lövö, Stora Herrö).

Om du vill ta TBE-vaccinet i Esbo

  • Be om ett recept på vaccinet av din hälsostation genom att ringa numret för tidsbokning och information 09 816 34500 vardagar kl. 7–18.
  • Köp vaccinet på apoteket.
  • Boka tid för vaccinationen på din hälsostation på adressen esbo.fi/e-halsostation eller på telefonnumret ovan.

Det är gratis att besöka vaccinationsmottagningen, men du ska själv köpa vaccinet på apoteket och ta det med dig till mottagningen.


På dessa populära sommarorters hälsostationer kan du få vaccinet gratis

TBE-vaccinet är gratis i ifrågavarande kommuner för vuxna och barn som fyllt tre år som bor stadigvarande eller i en sommarbostad

  • i Kemis södra stadsdelar, i Kotka skärgård, i stadsdelen Sammonlahti i Villmanstrand eller på ön Preiskari utanför Brahestad, i Pargas, i Simo eller i riskområdet sydväst om Lojo sjö
  • bor stadigvarande på Åland.

Fråga om gratis vaccin på hälsostationerna på ovannämnda kommuner. Du kan få en serie med tre doser vaccin gratis. Boosterdoserna som behövs efter det kostar.