Fler besökare i Utställningscentret WeeGee år 2017

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
16.1.2018 kl. 11.03


Utställningscentret WeeGee hade i fjol 357 270 besökare. Under året ordnades sammanlagt  24 utställningar och 2 438 övriga evenemang.

Antalet besökare ökade som en följd av ett högklassigt utställningsprogram och evenemang, men också av att ett visningslager öppnades, av jubileumsåret Finland 100, av att Hagalund blev lättare att nå i och med Västmetron samt av Museikortet.

Esbo moderna konstmuseum EMMA, Esbo stadsmuseum KAMU, Finlands leksaksmuseum och Finlands urmuseum bjöd på ett rikligt och intressant utställningsprogram med kringevenemang.

Jubileumsåret Finland 100 syntes i utställningscentret hela året. Stadsmuseets utställning Ett brustet liv – Esbo i inbördeskriget handlade om Esbobor och deras öden under inbördeskriget. Finlands urmuseum presenterade jubileumsåret till ära unika finländska smycken från självständighetens tid på utställningen Suomalainen koru. Finlands leksaksmuseum firade det hundraåriga Finland med en helhet på tio delar som gick under namnet Tillbaka till barndomen.

Årets största gemensamma evenemang, Barnens museifestival, firade Finlands 100 år genom ett 80-talstema, som samlade 7 500 besökare till utställningscentret under ett veckoslut. Finland 100-satellitens riksomfattande långtradarturné nådde sin höjdpunkt på utställningen Rymdstationen WeeGee som öppnade på hösten. Jubileumsåret till ära ordnade WeeGee också en insektsfabrik med syrsor tillsammans med gymnasiet Etelä-Tapiolan lukio.

Året kulminerade när EMMA, Stiftelsen Tapio Wirkkala Rut Bryk och Esbo stad öppnade ett permanent visningslager som bygger på Rut Bryks och Tapio Wirkkalas personliga arbetssamlingar.

Lasten museofestarit 2017, Lasten museofestarit 2017Barnens museifestival 2017. Bild: Samuli Pentti