Futuro fyller 50 år

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
25.4.2018 kl. 9.06

Det utopistiska plasthuset Futuro, som ritats av arkitekten Matti Suuronen (1933–2013) fyller i år 50 år. Futurohuset presenterades för TV och press vid Polykem Oy:s fabrik i Sandkulla i slutet av mars 1968. Sitt internationella genombrott fick huset i oktober 1968 då det tredje Futurohuset (nr 002) deltog i exportmässan Finnfocus i London.

Futurohuset är en utopistisk vision av sin tid, som fortfarande fascinerar. Utställningscentret WeeGee firar tillsammans med EMMA – Esbo moderna konstmuseum husets 50-årsjubileum under sommaren och hösten i form av utställningar och evenemang som ger allmänheten en möjlighet att på ett mångsidigt sätt bekanta sig med experimentella former och optimistiska idéer från modernismens tid.
 

FUTUROHUSET ÄR ÖPPET UNDER SOMMARSÄSONGEN

Matti Suuronen: Futuro  15.5–16.9.2018, Utställningscentret WeeGee

Utställningscentret WeeGee äger det första serietillverkade Futurohuset (nr 001), som från sommaren 1968 till hösten 2011 var i Matti Kuuslas ägo i Hirvensalmi. Futurohuset har öppet för besökare under sommarsäsongen från 15.5 till 16.9 under WeeGees öppettider.
 

MIKA TAANILAS PLASTHJÄRTA BERÄTTAR OM FUTUROHUSETS SKAPELSE

Mika Taanila: Plasthjärta 17.8–16.9.2018, Futurohuset    

Futurohuset har under åratal fascinerat konstnärer, designers och allmänheten på olika håll i världen. Jubileumsåret till ära bjöds bildkonstnären och filmregissören Mika Taanila in för att skapa ett nytt konstverk i Futurohuset. Så föddes Plasthjärta, en ljudinstallation med många kanaler, ett jubileumsverk för Futurohuset.I sitt verk använder Taanila endast autentiska ljud från behandling av plast, materialet som Futurohuset består av. Plasthjärta kan åhöras inne i Futurohuset i augusti-september; verket förvandlar det ovala utrymmet till en resonanslåda, i vilken åhöraren kan fördjupa sig i Futurohusets musikaliska skapelseberättelse.

Verket har producerats av Utställningscentret WeeGee / Esbo stads evenemangs- och kulturtjänster i samarbetet med EMMA – Esbo moderna konstmuseum. Produktionspartner är Ekin Muovi, Finnvox och Genelec. Platshjärta ingår i Helsingfors festspel.
 

STUDIO SUURONEN VISAR UPP 50 FUTUROHUS FRÅN OLIKA HÅLL I VÄRLDEN

Futuros värld 50 år 15.5–31.12.2018, Studio Suuronen

I Utställningscentret WeeGees foajé finns Studio Suuronen, som fått sitt namn efter arkitekten Matti Suuronen. Där visas utställningen Futuros värld 50 år från mitten av maj till årets slut. Utställningen visar Futurohus på olika håll i världen genom fotografier, bildtexter och kartgrafik. I utställningen ingår bilder av 50 olika Futurohus. Utställningen är en uppdaterad version av utställningen Futuros värld, som visades i WeeGee från juni 2015 till januari 2016, som nu på allmänhetens begäran återkommer jubileumsåret till ära.

På utställningen visas också dokumentärfilmen Futuro – Tulevaisuuden olotila (regi Mika Taanila, manus Marko Home och Mika Taanila, Kinotar Oy, 1998).

Utställningen har producerats av Utställningscentret WeeGee / Esbo stads evenemangs- och kulturtjänster, innehållet har planerats av Marko Home och utställningsarkitekturen av Kaisa Kantokorpi, Anna-Riikka Nuutinen och Henna Palonen.
 

FUTUROMANIA PÅ EMMA VISAR BOENDEUTOPIER FRÅN FÖRRA SEKLETS MITT I DAGENS PERSPEKTIV

Futuromania – Designing Future Living 6.6.2018–17.2.2019, EMMA

EMMA – Esbo moderna konstmuseums nya utställning Futuromania – Designing Future Living ger en översikt av utopierna bland de finländska designerna under 1950- och 1960-talen. Utställningen fördjupar sig i modernismens klassiska designer och deras visioner av framtidens livsstil. Hur ser de ut i dag, de 50 år gamla tankarna om en framtid som är full av fritidsmöjligheter och ändlösa resurser? Planerna över hur vi ska bo och hur våra städer ska se ut har gjorts av Aarne Ervi, Vuokko Eskolin-Nurmesniemi, Antti Nurmesniemi, Armi Ratia, Aarno Ruusuvuori, Matti Suuronen och Tapio Wirkkala. De kompletteras av en ny installation som besökarna kan delta i av Aamu Song och Johan Olin (Company). 

Futuromanias samarbetspartner är Esbo stadsmuseum och Tapio Wirkkala-Rut Bryk-stiftelsen. Utställningen stöds av Innovarch.
 

FÖREDRAG OCH SAMTAL OM FUTUROHUSET 

Marko Home: Futuron maailma 50 vuotta , 19.5 och 15.9
Marko Home: Vaihtoehtoisia tulevaisuuksia , 18.8
Näin syntyi Muovisydän: Mika Taanila , 24.8
Asiantuntijakierros näyttelyyn: Futuromania – Designing Future Living , 31.8 
WeeGees designevenemang, 15.9

Jubileumsårets föreläsningar ger en möjlighet att bekanta sig närmare med Futurohuset, de utopistiska visionerna under modernismen och den inspiration som dessa gav konstnärer. Konsthistorikern och Futuroexperten Marko Home berättar om Futurohusets färgstarka skeden samt om arkitektoniska utopier före och efter Futurohuset. Verket Plasthjärtas kurator, intendent Arja Miller, intervjuar bildkonstnären och filmregissören Mika Taanila om designen, inspirationen och arbetsskedena bakom jubileumsverket. Kuratorn för utställningen Futuromania, amanuens Laura Kokkonen, berättar om planeringen av och innehållet i utställningen Futuromania. Föreläsningsprogrammet (på finska) kompletteras under sommaren.


Läs mera om Futuro och programmet: www.weegee.fi/futuro

#nayttelykeskusweegee
#futurohouseweegee
#futuro50