Heikintori, den eviga sommarens handelsgata 50 år

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
30.10.2018 kl. 17.15

Affärscentrumet Heikintori öppnades i Hagalund 30.10.1968. Heikintori, som marknadsfördes som ”den eviga sommarens handelsgata” var såväl sett till sin filosofi som till sin arkitektur unik i Finland. Tanken var att det skulle bli ett dygnet runt-aktivitetscenter och en betydelsefull del av Hagalunds trädgårdsstad, tack vare vilken Hagalundsborna inte mera skulle ha orsak att åka in till Helsingfors för att handla. Företagarna valdes således noggrant för att de skulle komplettera varandra. Affärscentrumets ansikte utåt byggdes upp genom skyltar, uniformer och till och med gemensamma omslagspapper. Konceptet fungerade och Heikintori blev en aktivitetsfylld mötesplats under många årtionden. Genom årens lopp har Hagalund förnyats och nya affärer och handelscentrum har vuxit fram i mängder. Än idag verkar ändå några ursprungliga företag i Heikintori.

Esbo stadsmuseum har i söktjänsten Finna samlat föremål, fotografier och arkivmaterial med tilläggsinformation med anknytning till Heikintoris öppningsceremoni. Ta dig en titt på hur Heikintori har sett ut under de olika årtionden och berika samtidigt museets kunskap genom Finnas responskanal. Adressen är ekm.finna.fi

I november kommer stadsmuseet även att publicera mobilguiden Hagalund - invånarnas berättelser, med vilken man kan bekanta sig med före detta och nuvarande Hagalundsbors favoritplatser och minnen från 1960-talet fram till idag. Flertalet skolrese- och shoppingminnen med anknytning till Heikintori finns också i mobilguiden. Guiden publiceras på adressen tarinasoitin.fi/tapiolatarinoina.