Vanliga frågor om rekrytering

Arbetssökande brottas ofta med likartade problem. Här nedan har vi samlat svaren på några vanliga frågor. Förhoppningsvis kan de hjälpa dig vidare.

Var informerar Esbo stad om sina lediga jobb?

Informationen om lediga jobb har koncentrerats till stadens webbplats på adressen. Samma information finns också på arbetskraftsbyråns webbplats . Dessutom hittar du vår information på Monster (på finska). Vi annonserar också i Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet, Länsiväylä och i olika facktidningar.

Hur söker jag ett jobb på staden?

Lediga jobb hittar du på vår webbplats. Där kan du lämna in en ansökan till det jobb du är intresserad av. Genom att följa med våra jobbannonser i olika tidningar och på internet får du mera information om lediga jobb. På vår webbplats kan du dessutom fylla i en så kallad intresseanmälan som sedan läggs upp i vår databas.

Vad är en intresseanmälan? Vilka jobb kan jag söka genom att fylla i en intresseanmälan?

En intresseanmälan är en e-blankett i vårt anställningsprogram på internet som du kan fylla i och skicka till stadens databas. Blanketten gäller i ett halvt år från den senaste uppdateringen.  Cheferna kan endast beakta dessa ansökningar när vi behöver personer till kortvariga visstidsanställningar och vikariat. Utannonserade lediga tjänster och befattningar ska du fortfarande söka i enlighet med det som sägs i annonsen.

Kan jag vara säker på att min ansökan går fram?

Programmet skickar ett automatiskt meddelande till din dator om ansökningen har lyckats. Ibland kan det uppstå tekniska problem i samband med att ansökan sänds i väg. Om du misstänker problem kan du ringa till stadens rekryteringsenhet eller till kontaktpersonen. Det lönar sig bäst att ringa när det har gått cirka fyra timmar från det att du sände i väg blanketten, så att dina uppgifter hinner uppdateras. Du kan också själv kontrollera saken genom att logga in dig på nytt. Din ansökan kompletteras nu med uppgiften "Aktuella ansökningar" och en lista på alla de lediga jobb du har sökt. En ansökan görs alltid genom att du skickar in blanketten (klicka på "Sänd blanketten" i nedre kanten).

Hur bestäms lönen för stadens jobb?

Lönerna inom kommunsektorn följer särskilda avtal som varierar beroende på uppgift. Helhetslönen består av en uppgiftsrelaterad lön, tillägg som beror på hur länge du har varit anställd, arbetstidsersättningar och resultatlön. Uppgifter om lönerna inom kommunsektorn finns på Kommunala arbetsmarknadsverkets webbplats.

Vad är skillnaden mellan tjänster och befattningar och mellan fasta anställningar och visstidsanställningar?

En tjänst innebär en ställning i arbetslivet där man sköter myndighetsärenden. De uppgifter inom staden som inte omfattar detta är befattningar. I praktiken är det inte någon större skillnad mellan tjänster och befattningar. En fast anställning innebär att en person anställs tillsvidare, medan en visstidsanställning innebär att man ingår ett arbetsavtal för en period som bestäms i förväg. Vikariat är exempel på typiska visstidsanställningar. För att få en fast anställning måste du fylla de krav som nämns i annonsen.

Vilket slags kunnande uppskattas och önskas av Esbo stad?

Vi sätter stort värde på utbildning och arbetserfarenhet. Viktigt för oss är också att du vill jobba inom branscher med stor samhällelig betydelse.

Hur söker jag sommarjobb?

Sommarjobben annonseras på webbsidan. Vi försöker lägga ut de lediga sommarjobben i januari–februari.

Hur söker jag praktikplats eller samarbetspartner för slutarbete?

Det bästa sättet är att ta kontakt med den enhet som intresserar dig. Vi annonserar om lediga praktikplatser också på vår jobbwebbplats.

Var får jag veta mera om stadens jobb eller om Esbo som arbetsgivare?

På stadens webbplats hittar du information om jobb på staden och i dess olika enheter. Våra rekryterare deltar dessutom i olika mässor och besöker skolor runt om i landet.

Jag har lämnat en intresseanmälan men användarnamnet och lösenordet har försvunnit. Hur får jag nya?

Skicka in en ansökan om nytt användarnamn och lösenord på anställningsprogrammets inloggningssida. Förutsättningen är att din e-postadress är densamma som när du skickade in ansökan första gången. Kom ihåg att din ansökan stryks ur databasen om du inte uppdaterar den på sex månader.