Min spaning

Kulturspaning är småbarnspedagogikens modell för kulturfostran men under vintern och våren 2021 får även andra möjligheten att få vara med och spana. Min spaning är en samling av kostnadsfritt kulturinnehåll som vänder sig till alla barn, barngrupper och familjer. Aktiviteterna är alla trygga att genomföra även under coronapandemin.  

De aktuella innehållen uppdateras på den här sidan.

Uppgifter i närskogen  

Skriftligt instruktionsmaterial (på finska) Tehtäviä lähimetsässä ohjeet ja tarvikeluettelo (pdf, 370 Kt)

Skogen ger lugn i sinnet och minskar stressnivåerna. Att andas in skogsluft har positiva hälsoeffekter. Så nu är ett bra tillfälle att gå ut i skogen och öva på mindfulness och göra roliga observations- och teckningsuppgifter. Uppgifterna passar bäst för barn i åldern 3-12 år och tanken är att man gör dem i en närliggande skog. De yngsta med hjälp och handledning av en vuxen.  

Uppgifterna har skapats av konstlaboratoriet för barn, Lasten taidelaboratorio.

Alberga äventyrsradio 

Hörspel i åtta delar (på finska). Lyssna på äventyrsradion

Vad i hela världen är en vandringsfisk och vad har den med Alberga att göra? Var finns Sockerslottet och var hörs klapper av hästhovar? Var finns Albergas bästa berg och klipphålor? Nu undersöker vi Esbo under ytan och letar upp Albergas roligaste lekplatser och vackraste destinationerna för picknickutflykter och tar reda på de mest spännande historierna om Alberga. Ta på dig hörlurarna, vi ska ut på äventyr! Alberga äventyrsradio är ett hörspel i åtta delar som tar med dig på äventyr runtom i Esbos stadsdel Alberga. Du kan antingen lyssna på den från hemmafåtöljen eller bege dig ut på äventyr i staden och stadsnaturen med radioteatern som följeslagare i hörlurarna.  

Äventyrsradion har producerats av äventyrskonstskolan Seikkailutaidekoulu. 

Unga Teaterns byrå för flygande mattor

Fyra videor på svenska (textad)

Byrån för flygande mattor, del 1
Byrån för flygande mattor, del 2
Byrån för flygande mattor, del 3
Byrån för flygande mattor, del 4
 
Unga Teaterns byrå för flygande mattor erbjuder inspirationsvideor för familjer. 

Du får följa med hur den första flygande mattan hittas, du lär dig hur man får mattor att flyga, vi ger tips på hur du kan pryda din egen flygande matta och exempel på en magisk flygtur. Med hjälp av videona vill Unga Teatern inspirera familjer att hitta på egna fantasiresor och resa tillsammans i sina hem. 

Vi far gärna emot texter, teckningar och bilder från era flygande äventyr! Se www.ungapublik.com för mer inspiration och skicka gärna material till harriet.abrahamsson@ungateatern.fi.

Serieteckningsorientering i Södrik, Olars, Bisa, Stensvik och Sökö

Karta med kontroller och serieteckningsuppgifter (på finska och engelska)

Södrik: Länk till kartanSarjakuvasuunnistuksen kartta Suvela (pdf, 171 Kt)
Olars: Länk till kartanSarjakuvasuunnistuksen kartta Olari (pdf, 304 Kt)
Bisa: Länk till kartanSarjakuvasuunnistuksen kartta Pisa (pdf, 188 Kt)
Stensvik:Länk till kartanSarjakuvasuunnistuksen kartta Kivenlahti (pdf, 188 Kt)
Sökö: Länk till kartanSarjakuvasuunnistuksen kartta Soukka (pdf, 147 Kt)

Serieteckningsorienteringen är en rutt med sex kontroller. Varje kontroll innehåller en uppgift som anknyter till serieteckning. Serieteckningsuppgifterna är utformade så att de passar speciellt för familjens yngsta men serieteckningsintresserade i alla åldrar kan genomföra dem.  De uppgifter som är i videoformat nås via den QR-kod som finns på den kontrollen. För att hitta kontrollerna och för att kunna läsa av QR-koderna behövs en smartphone och för att göra serieteckningsuppgifterna behövs en penna och ett block. Uppgifterna kan genomföras på plats eller hemma efteråt.

Serieteckningsorienteringen har skapats av Suomen Sarjakuvakeskus

Närnaturmandala 

Instruktionsvideo (på finska) 3.20 minuter Länk till videon.

Gör din egen mandala ute i naturen! På denna video berättar konstnären Saara Mane om hur man gör naturmandala och visar hur man kan göra en egen sådan av material man hittar ute i naturen. Naturmandala är ett roligt sätt att se och upptäcka promenadvägarna i sitt närområde med nya ögon och ger en möjlighet att stanna upp för en stund i vardagen. Om du vill kan du fotografera din egen mandala och dela den i sociala medier och ange #lähiluontomandala #yhteinenilmasto  
  
Närnaturmandalan har producerats av Helinä Rautavaara museet och är en del av projektet Yhteinen ilmasto som stöds av Utrikesministeriet. 

Historia på nätet

KAMU Esbo stadsmuseum utvecklar ständigt nya innehåll på nätet med historia som tema.  På KAMUs sida Historia på nätet hittar du en sammanställning på alla museets digitala innehåll och nättjänster. Med hjälp av de virtuella museerna och utställningarna kan du bekanta dig med Esbo under olika tidsperioder och på fem olika platser. Du kan stiga in i Glims stämningsfulla gamla stuga eller besöka ett gammalt fiskeläge på ön Pentala i Esbo skärgård. Med mobilguiderna fördjupar du dig i olika historiska fenomen och ställen i Esbo och på KAMUs Youtube-kanal hittar du bl.a. guidningar och föreläsningar som anknyter till de temporära utställningarna. Det är lätt att använda de digitala tjänsterna antingen med den egna datorn eller med en mobilapparat.

Innehållet är gjort av KAMU Esbo stadsmuseum.

Kolla även in Urban Espoo  

Urban Espoo är ett avgiftsfritt digitalt kulturhus som tar med kulturupplevelserna till den plats du befinner dig på. Under rubriken Kids Zone hittar du många upplevelser och uppgifter som passar för barn