Bibliotek

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Du är alltid välkommen till Esbo stadsbibliotek

Esbo stadsbibliotek har 16 bibliotek på olika håll i Esbo, två biblioteksbussar och en bokautomat på Esbo sjukhus.

Biblioteket är en lokal som är gratis och öppen för alla, här är du alltid välkommen. Till biblioteket kan du komma för att tillbringa tid, läsa, använda dator och låna material på olika språk, inklusive böcker och tidningar, musik och filmer samt språkkurser. På biblioteket får du också hjälp med att sköta kontakter med myndigheter och tjänster. Du får uppgifter om material, tjänster och öppettider på webbtjänsten för huvudstadsregionens bibliotek helmet.fi. Du kan byta språk på sidan till finska, engelska eller ryska.

Evenemang på biblioteket

Vi ordnar många intressanta evenemang i Esbos bibliotek. Du får information om evenemangen på vår webbplats Helmet.fi. Evenemangen är gratis.

En man spelar harmonika.
Foto Taru Turpeinen

Bibliotekens utbud för barnen

Biblioteken tillhör alla, speciellt barnen. Barnavdelningarna är säkra och tillförlitliga platser där barnen kan bekanta sig med finsk kultur, hitta vänner och lära sig språket. Barnavdelningarna har böcker och annat material på olika språk, kanske också på ditt barns hemspråk? Fråga och besök evenemangen. Alla bibliotek ordnar finskspråkiga sagostunder.

Språkkaféer och diskussionsgrupper

Biblioteken erbjuder språkkaféer för dig som vill öva att tala finska. Kom gärna med och diskutera på språkkaféet, hitta nya vänner och bekanta dig med olika seder och bruk. Nu ordnas det språkkaféer i Sellobiblioteket, i Entressebiblioteket och på servicetorget i Iso Omena.

Folk är tillsammans i bibliotek.
Foto Olli Häkämies

Biblioteken i Esbo erbjuder verkstadsverksamhet (Makers Space) och andra verkstäder

Verkstäderna är platser där man kan lära sig, lära ut, skapa, bygga och pröva på olika saker tillsammans. Verkstäderna riktar sig till människor i alla åldrar. Du kan 3D-printa, trycka bilder på tyg, sy eller brodera på en symaskin. I många verkstäder ordnas spel- och kodningsklubbar och olika temaevenemang. Vår kunniga personal finns här för att hjälpa dig. Kom och bekanta dig med bibliotekens verkstäder, de är alla lite olika.

Ryskspråkigt bibliotek

I Sellobiblioteket hittar du fler än 15 000 ryska böcker och biblioteket betjänar alla som är intresserade av det ryska språket och den ryska kulturen. Personalen betjänar dig också på ryska. Också den ryskspråkiga barnverksamheten är livlig och aktiv i Sellobiblioteket. Det ryska bibliotekets verksamhet finansieras av undervisnings- och kulturministeriet.