Karahuset våren 2020

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
10-01-2020 kl. 14.21

KARAHUSET VÅREN 2020 

Ljusstarka stjärnor och intensiva stämningar på Karaklubbarna 

På de populära Karaklubbarna får publiken under vårsäsongen möta ljusstarka finländska artister som var och en gjort sig förtjänt av sin ställning genom sitt egna, starka skapande. På Karaklubben i februari ser vi på scenen Muska, som firar sitt 50:e år som uppträdande artist med ett femmansband. I mars gästas klubben av sångaren och låtskrivaren Laura Moisio som blandar folk, blues och gammal schlager i sina låtar. Med sina tre album har Moisio blivit en av de främsta unga låtskrivarna i landet. På vårsäsongens sista Karaklubben i april ser vi sångaren, låtskrivaren, skådespelaren och regissören Mari Rantasila som efter ett långt uppehåll har gett ut musik och ger sig ut på turné tillsammans med musikern Suvi Isotalo. Konserten berör och lockar fram både tårar och skratt; de fantastiska låtarna rymmer hela livet! 

Sportlovsfilmer och hela familjens Biosöndag 

Under skolornas sportlovsvecka visas två animationer som matinébio. Bamse och häxans dotter samt Asterix: Den magiska drycken underhåller publiken på sportlovsfredagen. 
Biosöndagen i mars bjuder på två naturfilmer för hela familjen. Under eftermiddagens filmmaraton ser vi den finsk-franska samproduktionen Ailos Resa och inhemska Vedenneito som tar publiken till Saimens hisnande vackra sjölandskap. Både Biosöndagen och Sportlovsfilmerna är kostnadsfria. 

Inhemskt drama i Karabilder 

Den bekanta Karabilder-serien fortsätter på våren med inhemsk kvalitetsfilm. Klaus Härös Okänd mästare (Finland 2018) är en varm berättelse om en åldrande konsthandlare som vill göra ännu en stor affär i sitt liv. Mika Kaurismäkis Mestari Cheng (Suomi 2019) är ett kinesiskt och finländskt samarbete vars styrkor är den känslosamma historien och de starka karaktärerna. Visningarna är kostnadsfria. 

Upplev kosmos 

När våren kommer finns det upplevelser för alla i Karahuset. I mars tar Färgernas Kosmos för barn ett hopp in i konstens och lekens glädje. Hupsansaa ry skapar i Karahuset en konstverkstad och ett rum för sinnen som är fnittrande gult, uppsluppet grönt och trassligt blått! I april bjuder astronomiföreningen Ursa på en fantastisk upplevelse med sin planetarieshow. När ljuset släcks inne i planetariet ser vi kosmos i miniatyr – när ögat har vant sig vid mörkret urskiljer åskådaren tusentals stjärnor och andra rymdvarelser på himlen. 

Utställningen Mullvadens skatt  

i Karahuset visas den 9 januari–9 februari utställningen Mullvadens skatt med originalteckningar, skisser och andra dokument från arbetsprocessen under skapandet av filmen Myyrän aarre. 
Planschserien som följer berättelsens kronologi ger en överskådlig bild av hur en handgjord cutoutanimering skapas. Kollaget Mullvadens arbeten presenterar processen kortfattat och åskådligt för små barn. Utställningen presenterar filmens uppkomst ur skaparens, Tini Sauvos, perspektiv.