Stadsgalleriet – kultursemester i Esbo

Upptäck vinterns ljus och ljud runtom i Esbo!

Konsten sprider ut sig i stadsmiljön under sportlovsveckan, när Esbo evenemangs- och kulturtjänster presenterar ljus- och ljudinstallationer runtom i staden. Ta en tur till Hagalund, Alberga, Esbo centrum och Träskända för att se på konstverken under den sista veckan i februari. Verken finns i utställningscentret WeeGees, Esbo kulturcentrums, Sellosalens, Kannusalens och Barnkulturcentret Auroras omgivningar.

Ljus- och ljudinstallationerna är utställda under flera dagar och kvällar och kan beskådas i eget tempo, coronasäkert. Kom ändå ihåg säkerhetsavstånden och använd ansiktsmask även utomhus vid verken!

När?
Under skolornas sportlovsvecka den 22–28 februari. Datumen och klockslagen varierar något vid de olika objekten. Kontrollera därför tidtabellen för de olika platserna.

Var?
Verken finns runtom i Esbo: Nära utställningscentret WeeGee och Esbo kulturcentrum i Hagalund, invid Sellosalen i södra Alberga, i Kannusalens omgivning i Esbo centrum och vid Barnkulturcentret Aurora i Träskända.

1. Esbo centrum
mån. 22 –sön. 28 februari kl. 16.00–22.00
Kannusalen

I Esbo centrum kan besökaren uppleva ljus- och projektionskonstverk på fyra olika platser.

Verken i Kannusalens omgivning utnyttjar de befintliga byggnaderna i området och ligger på gångavstånd från varandra. Verken gör sig bäst under kvällstid.

Läs mera om Kannusalis konstupplevelse på Kannusalis webbsida.

2. Hagalund
mån. 22 –sön. 28 februari
Esbo kulturcentrum


• Ljuskonstverk: ”Fri” (Ainu Palmu)
Placering: Mellan Kulturcentret och Amfi (syns mot simhallen)
Visas: fre. 26 –sön. 28 februari

Jag inskränker din frihet (jag hoppas att du märker det snart)

Isaiah Berlin presenterade positiv och negativ frihet på ett inspirerande sätt i sin essä Två frihetsbegrepp från 1958. I essän definierade han positiv frihet som frihet att göra något. Negativ frihet avser en situation, där människan är fri från tvång. Charles Taylor tillägger 1979: Negativ frihet innebär möjlighet, positiv frihet aktörskap. Oppenheimer och MacCallum i sin tur ville formulera en politiskt neutral definition av frihet. Påståendena som beskriver frihet kan anges enligt följande: X är (är inte) fri från Y att göra (att inte göra) Z. Våra egna normer definierar frihetens variabler.
 
• Ljuskonstverk: "Nevermind the Pollocks" (Ghost Project)
Placering: Fontänen intill Kulturcentret
Visas: fre. 26 –sön. 28 februari

Abstrakt expressionism, slumpmässiga stänk eller fraktalgeometri? Tavlorna som hämtat inspiration från Jackson Pollocks produktion lever i en dynamisk puls under stroboljuset och avslöjar för åskådaren en annan vy med varje blinkande. Det harmoniska färglandskapet lugnar tanken från kaoset.
“No chaos, damn it.” ― Jackson Pollock
 
• Ljudverk: ”Jag önskar att du kunde va fri” och ”Dom här utesluter inte varandra” (Juho Kuusi)
Placering: Amfi
Visas: fre. 26 –sön. 28 februari

Ljudinstallationen Jag önskar att du kunde va fri har hämtat inspiration både från motivet för Ainu Palmus ljuskonstverk Fri och från verkets placering intill skridskobanan. I ljudvärlden hör vi influenser från klassisk musik till 80-talets syntetisatorer och urbana ljudlandskap som möter spoken word-poesi om temat.
 
• Ljuskonstverk: Happy-Rombi! (Jarkko Lievonen)
Placering: Kulturcentrets kub
Visas: mån. 22 –sön. 28 februari

Happy-Rombi! är ett färggrant ljuskonstverk som får dig att må bra! Det leker med sina ständigt växlande färgfigurer och sin geometriska relation till arkitekturen. Verket öppnar sig rombformat från hörnet i två riktningar så att den bästa upplevelsen av hela paletten fås från isen!
 
• Dockutställning – Teater Hevosenkenkäs dockor hälsar sportlovsfirarna
Visas: mån. 22 –sön. 28 februari

Teater Hevosenkenkäs dockor hälsar på alla sportlovsfirande urbana friluftsmänniskorna från Esbo kulturcentrums fönster. Dockutställningen presenterar olika teaterdockor från Teater Hevosenkenkäs 45-åriga historia. Med finns Sara Sirens dockor från de tidiga åren och nyare dockor skapade av Fanni Lieto, som även är med i de aktuella teateräventyren.

Läs mer om Esbo kulturcentrums konstupplevelse på Esbo kulturcentrums webbplats.


tis. 23 –lör. 27 februari
Utställningscentret WeeGee
Cafe Zoceria WeeGee & Leksaksmuseet Hevosenkenkäs vinterlekplats
Öppet: tis. 23 februari –lör. 27 februari kl. 11–16

I WeeGees park kan man leka snölekar under sportlovsveckan. På gården finns miniskidor, kelkkisar, backhoppare och snöskyfflar. Bygg en snögubbe, en bana för kelkkisarna eller en backhoppsbacke! Delta också i den roliga leksaksorienteringen – när du är klar kan du titta in i Cafe Zoceria WeeGee så får du ett litet pris. Cafe Zoceria WeeGee serverar lunch varje dag och högklassiga kaffen, teer och konditoriprodukter.
 
EMMA– Esbo moderna konstmuseum: En virtuell konstsemester

Fira en konstnärlig sportlovsvecka med Esbo moderna konstmuseum virtuellt över webben. Vi sänder varje dag klockan 13–14.30 olika programpunkter som bjuder dig med till skapande. Du ska anmäla sig separat för programmen under olika dagar och i svarsmeddelandet får du en länk och tekniska anvisningar om plattformen Zoom. Du behöver inte ladda ned Zoom på din dator utan det går att logga in via webbläsaren.

Se programmet under de olika dagarna och anmäl dig gratis via EMMAs webbplats.


3. Alberga
mån. 22 –sön. 28 februari
Sellosalen: TALVI IVLAT kommer med ljud, ljus och färger till Sellosalens gårdsområde

Musikantplatsen framför Sellosalen och de stora fönstren som omringar platsen vaknar till liv. Utrymmet och den gråa februari fylls av installationen TALVI IVLAT och färg, rörelse och ljud. Sellosalen genomför en mångbottnad helhet på platsen med sina samarbetspartner Sellobiblioteket och Musikinstitutet Juvenalia. Installationen som består av ljuskonst, ljudkonst och rörliga figurer har flera delar: den visas på fönstren i Sellosalens foajé och på bibliotekets och Juvenalias fönster och göder åskådarens fantasi med såväl stora dukar som utsorterade biblioteksböcker och rörliga, mekaniska musiker. Allt detta beskådas från Musikantplatsens kanter av ivlat, sagokaraktärerna och ”kulturens goda andar” som Ida Tomminen har illustrerat.

Läs mera om Sellosalens konstupplevelse på Sellosalens webbsida.
 
4. Träskända
mån. 22 –sön. 28 februari
Barnkulturcentret Aurora

En magisk vinter

Under sportlovsveckan i Aurora är barnen konstnärer. Barnen planerar hur byggnadsväggarna skulle se ut om de fick bestämma. Målningarna och teckningarna projiceras på väggarna när mörkret faller. Utöver ljusmuralerna, som är fulla av överraskningar, skapar barnen sportlovsveckans ljudlandskap. Det unika ljudkonstverket kompletteras med dikter i vinterstämning som Auroras konstpedagoger har skrivit och reciterar.


Barnkulturcentret Aurora vill med det delaktiggörande genomförandet förmedla att vi inte har försvunnit någonstans, utan vi är väldigt mycket här och skapar tillsammans nya upplevelser för alla.


• Ljusmuralerna på Konsthusets & Mejeriets väggar:
Eleverna i åk 6 i Viherlaakson koulu
Förskolebarnen i Puutarhurin päiväkoti
Eleverna vid Aurorans konstklubbar, barn från Esbo
 
• Ljudverk:
Dikter och läsare konstpedagogerna Laura Pokela, Arja Rantala, Jenni Vilander
Ljudvärlden deltagarna vid ljudverkstaden Talvitarinat
Ljuddesigner Petrus Rapo/Vallila Audio Post
 
• Vinterskimmer – äventyrsbana i snön, för lek på egen hand
Fyll fickan med vinterns magi och en gnutta mod. På äventyrsbanan i snön smyger vi över isiga berg, dyker ner i ett silverskimrande vattenfall och hoppar över snöhinder. Väl framme glänser vi tillsammans med den glittrande snön.
Planering och genomförande: konstpedagog Jenni Vilander


Fantasin magi – en vintrig äventyrsstig, för lek på egen hand
Hittar du vinterns diamanter? Har du någonsin funderat på vad du skulle ge i present till en älva? Kan du smyga i snön? Har du sett stora, skrämmande spår i snön? Ingen fara – här finns burken för rädslor om du behöver. 
Planering och genomförande: konstpedagog Terhi Jokiaho

Läs mer om Auroras konstupplevelse på Auroras webbplats.