Esbodagen var annorlunda i år, med webbevenemang för trygghetens skull

Hela stadens fest Esbodagen ägde rum fredag 28.8 och lördag 29.8. Årets tema var ”Ansvarsfullt tillsammans”. Sammanlagt ordnades över hundra distansevenemang, gör-det-själv-evenemang och lokalevenemang. I dessa coronatider var den gemensamma stadsfesten extra viktig för att stärka samhörigheten i Esbo. Samfunden i Esbo svarade entusiastiskt och innovativt på behovet av nya slags evenemang. Preliminärt uppskattas att cirka 15 000 stadsbor deltog i evenemangen.

Ansvarsfullhet betonades på de lokala evenemangen

Årets tema ”Ansvarsfullt tillsammans” ledde till en mängd webbevenemang och gör-det-själv-evenemang. På de lokala evenemangen betonades besökarnas och arrangörernas säkerhet med anvisningar och begränsade deltagarantal.
På stadskulturevenemanget i Kera skapade olika konstnärer miljökonst, gatukonst och cirkuskonst.

Både fredagen och lördagen avslutades med småskaliga filmförevisningar utomhus. På öppningsdagen visades klassikern Casablanca i Träskändas herrgårdspark och på lördagen kultfilmen Cry-Baby i Keras industrimiljö.

I seniorcentralerna ordnades musikevenemang för de boende. Olika idrottsföreningar presenterade sina grenar på olika håll i staden.

Gör-det-själv-evenemangen och webbevenemangen möjliggjorde en trygg stadsfest

I år var webbevenemangen och gör-det-själv-evenemangen i ropet. På webben ordnades 50 webbevenemang, bland annat konserter, teater, ordkonst och utställningar.

Sångensemblen Club for Five uppträdde i Alberga kyrka på fredagen. Konserten sändes på webben och den hade 2 500 åhörare. Esbo cirkus- och teaterskola Esko gav teaterföreställningar.

Runt om i Esbo hade man lagt upp stadsstigar på olika teman. De sporrade stadsborna att på egen hand bekanta sig med Esbo med nya ögon. Ett exempel var stadsstigen i Träskändas herrgårdspark som gav en intressant inblick i områdets historia och natur.