Lev lättare – en utställning om förbrukningen av naturresurser

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Vår livsstil förbrukar stora mängder naturresurser. Utställningen åskådliggör hur mycket naturresurser hushållen behöver för trafik, boende, mat, husgeråd och fritid. Du får också tips på hur du kan minska din förbrukning.

Utställningen berättar (på finska) vad finländarens ekologiska ryggsäck väger i snitt och hur vi kan lätta på ryggsäcken. I den ekologiska ryggsäcken har man samlat vikten av alla de material som har gått åt till att tillverka, använda och göra sig av med en produkt någonstans i världen vid någon tidpunkt.

Det går åt mycket naturresurser till att tillverka saker. Därför lönar det sig att ge saker vidare om man inte själv behöver dem. På utställningen kan du undersöka vilka naturresurser som går åt i olika skeden av tillverkningen av en eldriven leksaksbilbana. Du får också gissa hur mycket naturresurser det förbrukas vid tillverkningen av bland annat en cykel, ett par jeans och ett brädspel.

Överkonsumtionen av naturresurser försvagar jordklotets livsmiljöer. Det har uppskattats att fram till 2050 är försvagade livsmiljöer den största enskilda orsaken till att arter dör ut och att miljoner människor tvingas lämna sina hemorter.

Utställningens tavlor blev klara redan 2007, men genomsnittsfinländarens förbrukning av naturresurser har inte förändrats. På dryga tio år har det emellertid uppstått nya möjligheter att minska förbrukningen. Vad är ditt nya sätt att minska förbrukningen av naturresurser? Du får en lista på tips att ta med dig från utställningen.

Naturens hus Villa Elfvik är öppet mån–fre kl. 9–15 och sön kl. 10–16. På alla helgons dag 2.11 kl.10–16. Café Elfvik är öppet på veckosluten samtidigt som Naturens hus. Det är fritt inträde till Naturens hus.

Info och plats

Tid

on 2.10.2019 kl 9.00 - to 28.11.2019 kl 15.00

Plats

Naturens hus Villa Elfvik

Kontaktuppgifter

09 816 54400

villaelfvik@esbo.fi

Pris, euro

0