Nationella coronavaccinationsintyg finns tillgängliga - det europeiska coronaintyget tas i bruk i juli

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
04-06-2021 kl. 14.46

Det nationella coronavaccinationsintyget finns tillgängligt på Mina Kanta-sidorna. Ett intyg över det senaste negativa resultatet av coronatest kan fås på adressen koronatietoni.fi/sv. I juli införs ett europeiskt coronaintyg (EU Digital Covid Certificate) som innehåller ett coronavaccinationsintyg, ett intyg över resultat av coronatest och ett intyg över genomgången coronavirussjukdom.

Coronaintyg som används för närvarande:

Det nationella coronavaccinationsintyget finns tillgängligt endast på Mina Kanta-sidorna

Ett intyg som visar att personen har vaccinerats mot covid-19. Du kan skriva ut intyget eller visa upp det på en mobilapparat. Texten i intyget är på finska, svenska och engelska. Intyget innehåller uppgifter om de vacciner du fått – det vill säga inte till exempel uppgifter om att du haft covid-19 eller negativt resultat av coronatest. 
Anvisningar för att hämta intyget på Mina Kanta-sidorna.

Ett intyg över det senaste negativa resultatet av coronatest finns tillgängligt på koronatietoni.fi/sv

På webbplatsen koronatietoni.fi/sv kan du ladda ner eller skriva ut ett intyg över ditt senaste resultat av coronatest, om det är negativt. Du kan få intyget på engelska, finska eller svenska.

Isoleringsbeslut för en person som förordnats i isolering på grund av coronavirussmitta

En person som har insjuknat i coronavirussjukdom förordnas i isolering. Enheten för smittsamma sjukdomar skickar isoleringsbeslutet hem till var och en som förordnats i isolering. Isoleringsbeslutet kan fås på finska eller svenska. Du behöver intyget om du till exempel ansöker om FPA:s dagpenning vid smittsam sjukdom för den tid du måste vara borta från ditt arbete.

Läs mer om dagpenning vid smittsam sjukdom på FPA:s webbplats.

Det europeiska coronaintyget tas i bruk i mitten av juli

I juli införs ett europeiskt coronaintyg (EU Digital Covid Certificate). EU:s gemensamma coronaintyg innehåller ett coronavaccinationsintyg, ett intyg över resultat av coronatest och ett intyg över genomgången coronavirussjukdom. Alla tre intyg tas i bruk samtidigt och du får dem via Mina Kanta-sidorna. 

När EU:s gemensamma coronaintyg tas i bruk i juli, fås intyget förutom på Mina Kanta-sidorna också i form av en utskrift.

Undvik fortfarande att resa

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar fortfarande att alla resor både i hemlandet och utomlands begränsas till vad som är absolut nödvändigt.

Om du trots anvisningarna måste resa och behöver ett intyg över negativt coronavirustest för din resa, ska du söka dig till testet och skaffa intyget via privata tjänsteleverantörer.

De som återvänder från en resa går på coronatest när de anländer till Finland. Test utförs vid gränsövergångsställena. Du kan förkorta den frivilliga karantänen på 14 dygn efter resan genom att söka dig till ett nytt test tidigast 72 timmar efter att du anlänt till Finland. Du kan boka detta test själv på adressen koronabotti.hus.fi/sv eller genom att ringa Esbo stads coronarådgivning och tidsbokning, tfn 09 816 34600 (mån–fre kl. 7–18 och lör–sön kl. 9–15)