Nu kan 50–69-åringar som på grund av en sjukdom hör till en riskgrupp boka tid för coronavaccination

 • Dela på Facebook
 • Dela på Twitter
22-02-2021 kl. 13.33

Vi håller på att vaccinera personer med en sjukdom som i mycket hög grad ökar risken för svår coronavirussjukdom. Från måndag 22.2 är det möjligt att boka tid för personer som i år fyller 50–69 år, det vill säga som är födda åren 1952–1971.

Boka tid till vaccination mot coronaviruset på webben

 • Det går snabbast att få en tid i tidsbokningstjänsten på webben på adressen www.coronavaccinbokning.fi. Vi erbjuder tider allteftersom vi med säkerhet vet när vi får nya vaccinpartier. Om det inte finns lediga tider, pröva på nytt senare, till exempel efter ett par dagar.

 • Om du vill boka tid för vaccinering per telefon, ring vårt tidsbokningsnummer tfn 09 8163 4800 mån–fre kl. 8–18, så ringer vi upp dig. Vi ringer tillbaka till dem som står i kö allteftersom det finns lediga vaccinationstider. Du kan bli tvungen att vänta på vår återuppringning till och med en vecka eller flera veckor, eftersom vi bara ringer när vi kan erbjuda en vaccinationstid.

Vaccinet ges i två doser, vid två olika tillfällen. Boka den andra vaccinationstiden samtidigt som du bokar den första. Det är möjligt i tidsbokningstjänsten på webben under de närmaste veckorna. Om du inte lyckas boka den andra tiden på webben, kan vi boka den i samband med att du får den första vaccinationen. Du kan också boka den andra tiden senare per telefon, men vi rekommenderar bokning på webben eftersom vår telefontjänst eventuellt kan stocka sig. Boostervaccindosen ges efter ungefär 12 veckor.

Sjukdomar eller tillstånd som i mycket hög grad ökar risken för svår coronavirussjukdom:

 • organtransplantation eller stamcellstransplantation
 • cancer som behandlas aktivt
 • svår störning i immunförsvaret
 • svår kronisk njursjukdom
 • svår kronisk lungsjukdom
 • typ 2-diabetes som kräver läkemedelsbehandling
 • Downs syndrom (vuxna)

Sjukdomar som ökar risken för coronavirusjukdom (på finska).

Tidsbokningssystemet kontrollerar att du hör till den åldersklass och sjukdomsklassificering som står i tur. Din rätt till vaccination i detta skede kontrolleras på vaccinationsstället i Kanta-tjänsten eller i Esbo stads patientdatasystem. Om den som kommer för att vaccineras på grund av en sjukdom inte är klient hos Esbo stads social- och hälsovård eller om det saknas tillgång till uppgifterna i Kanta-tjänsten, ombeds den som ska vaccineras på grund av en sjukdom eller ett tillstånd som i mycket hög grad ökar risken för svår coronavirussjukdom om en annan verifikation, såsom en kopia av sjukjournalen.

För närvarande kommmer det två slags vaccin till Esbo: Pfizer-BioNTech Comirnaty och AstraZeneca Covid-19. Personer över 70 år får vaccinet Pfizer-BioNTech Comirnaty. Vaccinet AstraZeneca Covid-19 ges för närvarande endast till personer under 70 år, i enlighet med Institutet för hälsa och välfärd THL:s anvisning.  På grund av detta inleds vaccineringen av 65–69-åringar som hör till en riskgrupp samtidigt som vaccineringen av personer över 70 år ännu pågår.

En tredje vaccinationsplats för personer som hör till riskgrupper öppnas på Metroarenan nästa vecka

Esbo har för närvarande två vaccinationsplatser där vi vaccinerar personer som hör till riskgrupper. En tredje vaccinationsplats för personer som hör till riskgrupper öppnas på Metroarenan nästa vecka. Du kan komma till en vaccinationsplats endast med tidsbokning.

 • Köpcentret Iso Omena, 2 våningen, Finnviksvägen 1, Mattby
 • Grindbergsgatan 3, Fågelberga
 • En tredje vaccinationsplats för personer som hör till riskgrupper öppnas på Metroarenan (adress Idrottsparksvägen 3) vecka 9.

Obs! På Hagalunds hälsostation ges för närvarande endast vaccinet Pfizer-BioNTech Comirnaty till personer över 70 år. Personer som hör till en riskgrupp vaccineras med AstraZenecas Covid-19-vaccin, som endast ges i Iso Omena och Fågelberga (och från vecka 9 framåt också på Metroarenan).

Ordningsföljden för vaccinering av riskgrupper mot coronaviruset

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har fastställt ordningsföljden för vaccinering av riskgrupper. Sjukdomarna har indelats i två grupper: 

 1. Sjukdomar som i mycket hög grad ökar risken för svår coronavirussjukdom
 2. Sjukdomar som ökar risken för svår coronavirussjukdom

Först vaccineras grupp 1 och därefter grupp 2. Det finns ingen ordningsföljd inom grupperna.   Vi kommer senare att informera om när vaccinationen av grupp 2 inleds.