Nya skjutsar provkörs vid Strandpromenaden

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
22.3.2019 kl. 15.42

I sommar ska det bli lättare att nå Strandpromenaden och skärgården i Esbo tack vare flera olika sätt att färdas. Kvällsturer för skärgårdsbåten till ön Pentala, samåkning med båtar och en större användning av båtplatser är några exempel på nya försök som utförs i några månaders tid.

Försöken är en del av 6Aika-projektet Ända fram där man söker nya slags tjänster och lösningar som besökare, invånare och pendlare i Helsingfors, Esbo och Vanda kan använda.

Skärgårdsbåten får kvällsturer till och från Pentala

Aava Lines Oy börjar 8.6.2019 trafikera ön Pentala med skärgårdsbåt torsdag, fredag och lördag kvällar kl. 18.30–21.30. Skärgårdsbåten kör mellan båthamnen i Sökö i Esbo och Pentala skärgårdsmuseums brygga.

Tack vare försöket kan man njuta av skärgårdens stämning, natur och tjänster senare på kvällen. På den natursköna och mångsidiga ön Pentala ligger restaurangen Paven och Pentala skärgårdsmuseum. Från museiområdet går en naturstig till Pentalaträsket och Diksands naturliga sandstrand. 

Restaurangen Paven är öppen under försöket också under kvällsturerna ända till den sista avgången tillbaka. Museet är öppet på torsdagskvällar till kl. 19.45.

En en enkelbiljett kostar 5 euro och en tur-och-retur-biljett 10 euro för vuxna. Barn reser gratis i sällskap av en vuxen. Skärgårdsbåtens kvällsturer ordnas hela sommaren till 10.8.2019, och dessutom 17.8.2019, 24.8.2019 och 31.8.2019. Med hjälp av försöket undersöker man om det finns ett behov av att regelbundet komplettera ruttrafiken med kvällsturer.

Hyr ut din båtplats eller hyr en gästbåtplats

På tjänsten Satamapaikka.com testas uthyrning av lediga båtplatser i Esbo digitalt. På Satamapaikka.com kan du reservera en gästbåtplats på förhand och hyra ut dig egen båtplats när du inte behöver den.

Med hjälp av försöket strävar man efter att öka antalet gästbåtplatser i Esbo genom att utnyttja befintliga resurser. Bookkaa Finland Oy som genomför försöket kartlägger potentiella samarbetspartner för tjänsten Satamapaikka.com, till exempel båtklubbar.

Samåk båt till en ö

På Bout Oy Ab:s plattform kan du köpa och erbjuda båtskjutsar. Mobilappen erbjuder båtägare en möjlighet att utöva affärsverksamhet som en del av en kär hobby. Den som bokar skjuts kan i sin tur ta sig till sådana platser som skärgårdsbåten inte går till eller utanför skärgårdsbåtens tidtabeller.

Tjänsten har kallats ”båtarnas über”. I försöket följer man med hur användare i Esbo upplever tjänsten och hur behovet av skjutsar fördelas per område.

Ta en stadsbåt till en ö

Idén bakom Skippers stadsbåtstjänst är att erbjuda alla en möjlighet att röra sig på sjön. En roddbåt är ett ekologiskt, säkert och hälsofrämjande sätt att röra sig på sjön. Gör utflykter och motionera samtidigt.

Sommaren 2019 fokuserar stadsbåtstjänsten på att man ska kunna ta sig ända fram. Stadsbåtstjänsten utökas med information om olika utflyktsmål och kapaciteten och bokningssystemet utvecklas så att också längre utflykter till öar och till andra platser längs Strandpromenaden blir möjliga. Försöket genomförs av Harmaja 10 Oy.

Ytterligare upplysningar

Karoliina Korpela, projektchef för Ända fram
Espoo Marketing Oy
Tfn 043 8273 271, karoliina.korpela@esbo.fi