Personer över 70 år instrueras att stanna hemma

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
20-03-2020 kl. 16.17

Finlands regering har gett en instruktion enligt vilken personer över 70 år ska undvika kontakt med andra människor. Regeringen rekommenderar starkt personer över 70 år att undvika folksamlingar och offentliga platser. Syftet med rekommendationen är att skydda äldre mot coronavirussmitta.

Seniorrådgivningen Nestor hjälper dig med nödvändiga ärenden i vardagen.  Nestors telefontid förlängs. Från fredag 20.3 är Nestors telefontjänst öppen vardagar kl. 8–16.

Undvik att besöka butiker och apotek

Det är bra om någon som inte hör till en riskgrupp kan gå till butiken och apoteket för äldre personers räkning och leverera inköpen till hemdörren. Ett alternativ är att använda matbutikernas hemtransporttjänster.

Nu lönar det sig att be om hjälp och erbjuda grannarna hjälp.  Också många volontäraktörer erbjuder inköpshjälp till äldre.

Om det är nödvändigt att själv besöka butiken eller apoteket, lönar det sig att göra det när det finns få andra kunder i rörelse. Håll minst en meters avstånd till andra människor. En del av matbutikerna öppnar sina dörrar endast för dem som hör till riskgrupperna under vissa tider.  Du kan kontrollera situationen i din egen butik.

En annan person kan uträtta ärenden för dig på apoteket och hämta dina mediciner. Den som uträttar ärenden på apoteket behöver ditt FPA-kort och information om vilka mediciner som ska köpas. Du kan också bemyndiga en annan person att uträtta ärenden för dig på apoteket i Suomi.fi-tjänsten. Från apoteken kan man beställa läkemedel också med hemtransport.

Om du inte kan sköta dina affärs- och apoteksärenden på egen hand, kontakta Seniorrådgivningen Nestor på tfn 09 816 33 333 eller per e-post nestori@espoo.fi.

Från fredag 20.3 är Nestors telefontjänst öppen vardagar kl. 8–16.

Seniorrådgivningen Nestor ger seniorer i Esbo råd, handledning och hjälp i frågor som gäller äldreomsorgen.  ”Vi hjälper seniorerna att få den hjälp de behöver. Vi utreder för närvarande tillsammans med våra samarbetspartner hur vi ska genomföra de praktiska arrangemangen. Jag hoppas att Esboborna hjälper sina äldre närstående i den mån det är möjligt”, säger Sirpa Immonen, kundstyrningschef på Seniorrådgivningen Nestor.

Kom ihåg att ta hand om dig själv

Att vistas utomhus är fortfarande viktigt och rekommenderas, om du kan göra det självständigt. Håll avstånd till andra motionärer utomhus.

Sköt om handhygienen.

Stadens idrottslokaler är stängda, men det lönar sig att fortsätta motionera. Tips på videor, anvisningar som kan skrivas ut och live-sändningar som erbjuds samlas på idrottstjänsternas webbplats.

Det lönar sig att hålla kontakt med de närstående per telefon.

Om coronaviruset oroar och ger dig ångest, kan du få hjälp hos mentalvården
 

Det är förståeligt att den nya situationen kan kännas oroande och besvärlig. Om du vill diskutera dina bekymmer och tankar, får du hjälp av experter inom mentalvården.

  • Esbo stads mentalvård, tfn 09 816 31300 (vardagar 8–16)
  • Psykisk hälsa rf:s kristelefon under andra tider, tfn 09 2525 0111

Mer information och instruktioner uppdateras på Seniorrådgivning Nestors webbplats

Mer information och vårdanvisningar hittar du på sidan esbo.fi/coronaviruset