Res ansvarsfullt – top10 sommartips i Esbo

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
25-06-2020 kl. 12.19

Inrikesturism är pop i sommar och i den egna hemstaden kan man upptäcka det ena och andra. Regionens ansvarsfulla turismföretagare önskar dig välkommen att göra och uppleva tryggt. Varför alltså åka till ett annat land när de bästa blåbären ändå hittas här! Vi samlade ihop 10 tips för att fira en sommardag eller en utflykt över natten i Esbo och närområden.

Vid havet

Skärgårdsutflykt till Pentala – hoppa på skärgårdsbåten och åk ut till Pentala ö för att bekanta dig med det forna skärgårdslivet och spritsmugglingen förr på Esbos vatten. Skärgårdsmuseet Pentala erbjuder intressanta guidningar och i Skärgårdsrestaurang Paven njuter du av skärgårdens delikatesser till lunch. Naturstigen leder dig till skärgårdsnaturen och du kan dessutom välja en badplats bland Diksands havsstrand eller sjön i mitten av ön. Med skärgårdsbåten kan du även resa till de övriga öarna och tidtabellerna hittas även i HRT:s Ruttguide.

Till den flytande vattenparken och containerbastun i Vattenidrottscentret Lagun – njut av sommardagen i Finlands första flytande vattenpark och bada i den flytande bastun. Lagunen vill även skydda Östersjön tillsammans med sina partners och erbjuder i form av Östersjö plogging en avgiftsfri kajak till alla som vill delta i att plocka skräp från havet och havsstränderna Hoppa alltså till exempel på Visit Esbos egen kajak och åk ut för att rengöra vårt allas hav.

Beundra Esbo från luften eller vid havet – från Lucy in the Sky:s terass i Kägeludden, ovanför taken i Esbo öppnas de tjusigaste landskapen i Esbo och en bistroaktig avslappnad stämning som lämpar sig för avslappnade och urbana semesterfirare. Längs Esbo Strandpromenad helt intill havet hittas flera stämningsfulla strandrestauranger och strandkaféer varifrån delikatesserna och stämning inte slutar. Esbo strandpromenad kan även vara ett mål för endast en promenad eller utflykt. De modigaste kan hoppa på en RIBB-båt för sommarens garanterade utflykter!

Till skogskanten

Stugsemester till Noux till Hawkhills villor – njut av lyx i några dagar i näraliggande Vichtis, Noux nationalpark på en nästan egen strand till en damm. Hawkhill är en ansvarsfull och ekologisk aktör som även arrangerar tilläggstjänster från vildörtskurser till skogsutflykter – kanske middagen bereds kryddad med vildörter man plockat själv. Eller skulle ni vilja uppleva något helt unikt i egen grupp? Vintastingen Wine in the Woods kombinerar naturen med ekologiska kvalitetsvin på ett underbart sätt.

Hyr en Fatbike eller kajak – vid Natura Vivas uthyrningsställen vid Haukkalampi och Korpilampi i Noux hittas både Fatbiken, kajakerna och SUP-brädorna. Gör en utflykt i skogsterrängen eller på den lugna skogsdammen. I Haukkalampi kan man köpa mat för utflykten i Cafe Silva som även har en uthyrbar bastu.

Lappland i Esbo och Finland i miniatyr – om du inte just nu kan åka norrut kan du besöka och mata renarna i Noux renpark samt titta in och uppleva hela Finlands natur i Finlands naturcenter Haltia, där du även kan leva en stund som en flygekorre virtuellt i den nyss öppnade utställningen På denna utflykt kan man även enkelt besöka någon av Noux markerade rutter helt intill Haltia eller aningen längre bort. Det lönar sig att kontrollera grillplatsernas läge på förhand!

I Esbos grannkommuner Vichtis och Kyrkslätt finns flera fantastiska naturobjekt. Det lönar sig att undersöka åtminstone Porkalaudden och Meiko i Kyrkslätt samt besöka Noux nationalpark på Vichtis sida från till exempel Noux norra port i Salmi friluftsområde.

Till kultur och sport

Kultursemester för alla sinnen – besök fyra muséer och UFO-huset Futuro på en gång i Utställningscentret WeeGee. Reservera dig tid eftersom du på ett besök kan bekanta sig med högklassig och internationell samtidskonst i EMMA, Esbos lokalhistoria i KAMU, barndomens leksaker i Leksaksmuseet Hevosenkenkä samt klockornas historier i Finlands klockmuseum. Staycationens höjdpunkt är en övernattning bland konst och god mat på en egen ö, Hanaholmen, där kvällen kan avslutas genom att njuta på en underbar strandterrass mot havet.

Tillbringa en äventyrsdag i Alberga – klättra bland trädtopparna och spela en rond äventyrsgolf i Äventyrsparken Huippu, ta familjens minsta till Angry Birds-lekparken eller skateparken och hoppa ännu i bassängen i Alberga utebassäng. I Alberga idrottspark finns aktiviteter för alla åldrar.

Gör en cykelutflykt – testa till exempel på rutten REITTI2000 som går igenom fyra kommuner, Noux mest utmanande cykelrutter eller en stadsutflykt. Stanna på picknick eller till exempel vid ett strandkafé och återvänd hem till kvällen eller övernatta i Långviks mötes- och spahotell i Kyrkslätt där du kan skölja av dig resans damm. Om du saknar en mer exotisk erfarenhet ska du glömma festivaltälten och övernatta i ett träd i Tentsile Experience EcoCamp i Noux under sommarhimlen utan några bekymmer i världen.

Vi stöder lokalt

Om du ännu inte har hittar något lämpligt objekt i denna lista kan du kolla webbplatsen Visit Esbo. Det finns att göra och samtidigt kan du även stöda lokala företagare!

PS Om du vill vara turist nära kan du ladda ner den avgiftsfria applikationen DayTripster App Espoo och bekanta dig med toppobjekten i Esbo oberoende av tid och plats. Du kan följa besöksrundor med olika teman och får möjlighet att skräddarsy runder lämpliga just för dig.

Bild: Marjaana Tasala / Visit Espoo