Näringsbehov

Hälsosam mat är bra för hälsan och funktionsförmågan samt gör att du snabbare återhämtar dig från sjukdomar. Mångsidig och god mat ger också glädje och njutning i livet.

Då du blir äldre minskar ditt behov av energi, däremot minskar inte behovet av näringsämnen. Därför är det viktigt hurdan mat du äter. Det är särskilt viktigt att du ser till att du får tillräckligt med protein, D-vitamin, fibrer och vätska. Mångsidig mat är också bra för hjärnans hälsa.

Lunchservering

Servicecentralerna för äldre erbjuder mångsidig lunch på vardagar.
Matsedlarna på servicecentralernas lunchrestauranger

Också många privata servicehus för äldre serverar lunch och församlingarna serverar förmånlig lunch i kyrkornas eller kapellens lokaler.

Butiks- eller måltidstjänsten underlättar vardagen

Om det känns besvärligt att laga mat hemma kan du beställa hem en måltid från måltidstjänsten.

Beställ hem en matkasse hos butikstjänsten. Matlagningshjälp kan du skaffa från privata hemtjänstföretag.

Ytterligare upplysningar seniorrådgivningen Nestor.

Kostproblem

Viktminskning eller aptitlöshet kan till exempel tyda på en minnesrelaterad sjukdom eller depression. Då är det särskilt viktigt att maten är god och ger tillräckligt med energi och näringsämnen.

Vissa sjukdomar kan göra det svårt att tugga eller svälja. Det är också viktigt att ta hand om munnen och tänderna.

Det är normalt att äldre personer väger mindre än yngre. Äldre över 70 år har sällan behov av att gå ned i vikt. Är man mycket överviktig och det finns vägande medicinska skäl att gå ned i vikt lönar det sig för äldre att gå ned i vikt endast med vägledning av en hälsovårdsexpert. Gå då ner i vikt långsamt och genom att röra på dig mera.

Viktförändringar kan också ha att göra med förändringar i livssituationen eller ha känslomässiga orsaker, såsom plötslig sorg när en anhörig går bort.  Därför lönar det sig att söka hjälp och stöd också för de bakomliggande problemen.

Vid särskilda problem som gäller näring kan du få t.

För kostrådgivningen behövs en remiss av en läkare, hälsovårdare eller sjukskötare.