Försäkra dig om tillgänglighet, förebygg fallolyckor

Med åldern ökar risken för att ramla och falla. Det lönar sig att hålla hemmet snyggt och lättillgängligt så att det på golven inte finns saker, skarvsladdar, trösklar eller mattkanter i vilka du kan snubbla. Små lösa mattor är bra att ta bort. Under andra mattor lönar det sig att sätta halkskydd och sätta kanterna under möbler så att mattorna hålls på plats och du inte snubblar i mattkanterna.

Är vardagsföremålen lättillgängliga på lägre hyllor så att du inte behöver klättra upp för att hämta dem? Ju mindre du behöver klättra och sträcka sig efter föremål desto mindre är risken att falla eller ramla. Du använder väl ordentliga och stabila hushållsstegar när du behöver byta en lampa eller annars nå upp. Det lönar sig inte att klättra på stolar eller sängar, risken för att vackla till är stor.

Tryggt i trappan

Om det finns trappor i ditt hem är det bra att fästa halkskydd på framkanten och ett stabilt räcke vid trappan. Tillräcklig belysning i trappan är viktig. Man ska inte spara på belysning, speciellt om man rör sig i trappor kvälls- och nattetid. Det underlättar att gå i trappor om man ser trappkanterna, exempelvis färgen på halkskyddet kan vara en annan än resten av trappan (mörk-ljus kontrast).

Använd också bra inneskor. De bekvämaste tofflorna har kanske inte alls en tillräckligt bra sula och skon stöder inte vristen tillräckligt. Gällande golvmaterial är det bra att försäkra sig om att materialet i badrummet inte är halt. Du kan låta installera ett stödhandtag eller ett räcke i närheten av duschen och toalettstolen.

Håll dig upprätt på gården

Halkolyckan är framme snabbare än du tror och du hinner inte göra något innan du redan ramlat omkull. Det bästa knepet för att undvika olyckor är förutsägelse. Maklig framfart, hållbara skosulor och koncentration på själva gåendet hjälper långt.

När det är halt kan du fästa halkskydd i skorna. En tillräckligt sandad och upplyst gård är viktig. Gångstavar, en käpp eller ett annat stöd är bra att ha med ute.

Under de halaste dagarna är det bäst att ha sin dagliga gymnastikstund inomhus och vänta på bättre väder för att röra sig ute. Du kan uträtta ärenden med taxi eller en anhörigs skjuts så att du inte behöver halka. Du använder väl alltid reflex när du rör dig i mörker?