Tillgängligt boende för seniorer

Din lägenhet kan byggas om så att du har bättre förutsättningar att fortsätta bo hemma på egen hand. Till exempel kan man ta bort trösklar, installera trapp- och stödräcken och ramper för rollatorer och rullstolar, ersätta badkar med dusch och förbättra belysningen.

En nattlampa gör det säkrare att röra sig på natten. På gården ska det finnas tillräckligt med belysning och den ska sandas på vintern.

Ändamålsenligt placerade möbler och fria passager gör hemmet säkrare. Det är bra att förvara sakerna på sina rätta platser så att du inte stöter mot dem eller snubblar på dem.

Risken att snubbla och ramla på lätta mattor är stor. Överväg att ta bort mattorna eller placera dem så att du inte snubblar på dem. Om du vill ha mattor lönar det sig att välja tillräckligt stadiga mattor som inte rullar sig eller halkar undan.

En stadig säng och till exempel en fast monterad lyftbåge gör det lättare att stiga upp ur sängen. Nuförtiden finns det möbler som är planerade för äldre. Det lönar sig att gå och testa dem själv innan du beslutar dig för att köpa dem. Stolar och sängen får gärna vara tillräckligt höga så att det är lätt att stiga upp ur dem.

En matta som förhindrar halkning, en duschstol och stödhandtag i duschen ökar säkerheten i badrummet. Stadens ergoterapeuter och fysioterapeuter samt hjälpmedelsenheten hjälper med att planera var stödhandtag och räcken ska installeras och med att ordna installationen.

Använd lämpliga och säkra skor och kläder. Halkskydd på utomhusskorna vid halt före, inomhusskor som inte glider och sockor med halkskydd förebygger ramlande.

Om du behöver hjälpmedel lönar det sig att ringa hjälpmedelsenheten. På dess telefonservice kan du välja om du vill köa i telefon eller bli återuppringd. Hjälpmedlen ska servas regelbundet. Hjälpmedlen från hjälpmedelsenheten servas och repareras vid hjälpmedelsenheten.

En ergoterapeut kan, vid behov tillsammans med en byggmästare, uppskatta behovet av ändringsarbeten i bostaden för att göra den tillgängligare. Också Centralförbundet för de gamlas väl har byggmästare som ger gratis renoveringsrådgivning. Du kan söka renoverings och energiunderstöd hos Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA). Kom ihåg möjligheten att få hushållsavdrag när du låter göra reparationer på egen bekostnad.