Sjätteklassisterna i Esbo firade självständighetsdagen med gemensam fest

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
05-12-2019 kl. 16.00

Idag firade dryga 3 600 sjätteklassister med lärare Finlands självständighet. Försvarsmaktens beväringsmusikkår och Esbo stad arrangerade festen tillsammans redan tredje året i rad.

Det var spänning i luften när sjätteklassister anlände till Opinmäki för att fira 102-åriga Finland. I likhet med slottsbalen stod handskakning med stadens representanter på programmet. Eleverna tog även några danssteg på parketten. På första festen deltog sammanlagt 1 300 elever och lärare, bland dem Boställskolan och Eestinkallion koulu.
 

"Vi har övat på danserna, men lite nervöst är det ändå",  berättar Vendla Hölttä och Vilja Ryhänen från Boställsskolan. 

Precis innan första festen skulle dra ingång gissade Aleksi Rönnmark från Eestinkallion koulu på att festen skulle bli både fin och storslagen.

"Dansen var definitivt det roligaste"

Under dagen ordnades tre olika fester med samma program. Sjätteklasserna har förberett sig till festen genom att öva på danskoreografier och att repetera Vårt land. Festtalen hölls av Ilpo Salonen, chef för linjen för grundläggande utbildning vid enheten för finsk utbildning, Harri Rinta-aho, bildningssektorns direktör och Jukka Mäkelä, stadsdirektör.
 
Mitt i minglet och dansandet funderade eleverna på vad självständigheten betyder för dem och liknande teman lyftes fram även i festtalen. För Vendla och Vilja från Boställsskolan betyder självständigheten att man får bestämma över ärenden som berör en själv. Aleksi från Eestinkallion koulu tänker även på kriget och betonar tacksamheten till de som kämpade för självständigheten.
 
Avslutningsvis spelade beväringsmusikkåren underhållande musik för gästerna och eleverna fick dansa i takt med covers av nyare hitlåtar.
 
"Dansen var definitivt det roligaste", ansåg elever från Vindängens skola i intervjun med Svenska Yle.

Här kan du Svenska Yles videoreportage från självständighetsfesten med elever från Vindängens skola.
 

Festen är ett resultat av ett tätt samarbete

Självständighetsfesten för Esbos sjätteklassister ordnades redan för tredje gången. Festdagens planering och arrangemang kräver noggranna förberedelser och många arbetstimmar.
 
Samarbetet mellan Esbo stad och Försvarsmaktens beväringsmusikkår är enastående. Beväringarna planerar festen som en del av ett kursarbete i underofficerskursen.
 
Även Opinmäkis kampus, Espoo International School, Olarin koulu och Sunan koulu är med i arrangemangen. Esbo Catering ansvarar för serveringarna under festdagen.
 
Trevlig självständighetsdag för var och en!


På bild: Olivia, Salla, Pihla, Pauno, Kalle och Aaron på sjätteklassisternas självständighetsfest.
6lk itsenäisyysjuhla 2019