Skadeprogram har spridits i Esbo stads namn

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
28-08-2020 kl. 12.03

Esbo stad har fått kännedom om fall där någon i stadens eller en anställds namn spridit skadeprogram per e-post. Ingen har brutit in sig i stadens IKT-system, utan meddelandena har skickats ut med falskt avsändarnamn. Vissa fall ser eventuellt ut att gälla skadeprogrammet Emotet, som Cybersäkerhetscentret varnade om tidigare i augusti.

Praktiska råd för en säker användning av e-posten:

  1. Förhåll dig försiktigt till e-postmeddelanden, speciellt om de kommer oväntat och utan att du bett om dem och om de innehåller bilagor.
  2. Ta i bruk en tvåfaktorsautentisering i ditt e-postprogram.
  3. Undvik att klicka på länkar i e-postmeddelanden. Skriv hellre själv in adressen i webbläsaren och navigera till det ställe på webbplatsen som du vill nå.
  4. Försök undvika att använda makron i Microsoft Office-program. Ett makro är en följd av kommandon och instruktioner som sammanförs till ett kommando så att en uppgift utförs automatiskt.
  5. Se till att programmen i din dator och din mobiltelefon är uppdaterade till den senaste versionen.

Ett skadeprogram kan försöka stjäla information och eventuellt tränga in sig i din dator och köra igång ett utpressningsprogram. Genom e-postmeddelanden försöker man också stjäla användarnamn och lösenord som sedan kan utnyttjas för annan brottslig verksamhet.

Om du får misstänkta meddelanden i Esbo stads namn, vänligen anmäl det till oss per e-post tietoturva@espoo.fi eller till Traficoms Cybersäkerhetscenter. Om du misstänker att ett brott ägt rum, kontakta polisen.

Mer information om hur du tryggt använder olika webbtjänster hittar du på  Cybersäkerhetscentrets webbplats

Mer information

Informationssäkerhetschef Matti Parviainen, Esbo stad, tfn 043 043 827 0246, matti.parviainen@esbo.fi