Skydda Finska viken - utställningen i Naturens hus Villa Elfvik

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Utställningen berättar om Finska vikens natur och människans inverkan. Esbo stad deltar i Östersjöutmaningen och har lovat att på många sätt försöka skydda våra hav. På utställningen delar vi ut en broschyr om hur du kan vara med och skydda havet.

I Finska viken finns det ett stort urval av djur och växter som trivs i brackvatten, havsvatten med ganska låg salthalt. På utställningen visar vi små smakprov ur havets märkliga natur. Du kan lära dig arter i Finska viken i ett stort golvspel på utställningen.

Det finns mycket som människan håller på med som hotar det känsliga ekosystemets funktion. På utställningen berättar vi om kemikalierna som släppts ut i havet och hur förekomsten av kemikalier begränsar hur mycket fisk det är bra att äta. Du får också veta hur plastskräpet påverkar djuren i havet.

Invasiva arter och fartygstrafiken hotar också havets ekosystem, men det största miljöproblemet i Finska viken är övergödningen, när havet får motta alldeles för mycket näringsämnen. Det kan vi alla påverka med små gärningar i vårt dagliga liv, fastän det nog måste göras mycket stora saker också.

På utställningen får du veta vad du kan göra för att förbättra Finska vikens hälsa. Du kan plocka åt dig broschyren Tips för skydd av Östersjön. Broschyren finns både på svenska, finska och engelska.

Finska vikens tillstånd presenteras med hjälp av åskådliggörande bilder och text som producerats av Finlands miljöcentral. På utställningen visas de på finska ochpå webben också på engelska, estniska och ryska.

Naturens hus Villa Elfvik är i mars öppet mån–fre kl. 9–15 och sön kl. 10–16. Från första april har vi öppet mån–fre kl. 9–16 och lör–sön kl. 10–16. Under påsken och på första maj har vi öppet kl. 10–16. Café Elfvik är öppet på veckosluten samtidigt som Naturens hus. Till Naturens hus är det gratis entré.

Info och plats

Tid

on 13.3.2019 kl 9.00 - on 1.5.2019 kl 16.00

Plats

Naturens hus Villa Elfvik

Kontaktuppgifter

09 816 54400

villaelfvik@esbo.fi

Pris, euro

0