Behandling av diabetes
Diabetescentret svarar för behandling av typ 1-diabetes (ungdomsdiabetes). Personer med typ 2-diabetes (vuxendiabetes) får vård på sin hälsostation.
Diabetescentret
Preventivrådgivning
Hälsostationernas preventivrådgivningar ger sakkunnig rådgivning om olika preventivmedel. Du kan också ställa frågor om abort. Vi installerar, kontrollerar och tar bort spiraler och p-kapslar.
Esbo stad ger nu gratis prevention enligt följande:
Du som är under 25 år får gratis
- kombinationspiller eller minipiller eller en vaginalring (p-ring) för de första 12 månaderna: Om du inte har använt hormonella preventivmedel tidigare, får du prevention för 12 månader. Om du har tidigare använt hormonella preventivmedel för 4 månader, får du prevention för 8 månader, osv.
- din första kopparspiral, hormonspiral eller p-stav
- vid efterkontrollen efter en förlossning eller vid abort: kombinationspiller, minipiller eller en vaginalring (p-ring) för 12 månader, kopparspiral, hormonspiral eller p-stav
- kondomer av skol- eller studerandehälsovårdaren och på hälsostationen vid ett mottagningsbesök.
Du som har fyllt 25 år får gratis
- kombinationspiller eller minipiller eller en vaginalring (p-ring) för 3 månader om du inte tidigare använt hormonella preventivmedel
- din första kopparspiral om du inte tidigare använt spiral.
Gratis preventivmedel får du hos skol- eller studerandehälsovårdaren eller på preventivrådgivningen vid hälsostationer. Till preventivrådgivningen bokar du tid på esbo.fi/e-halsostation eller hos hälsostationernas telefontjänst, tfn 09 8163 4500 mån–fre kl. 7–18 (Oma Lääkärisi Mattby, tfn 09 855 4100, Oma Lääkärisi Esbotorget, tfn 09 855 4303).
Fotterapi
Fotterapienheten vid Hagalunds hälsostation har i huvudsak hand om patienter med diabetes och ledgångsreumatism.
Kontaktuppgifter till fotterapin
Hagalunds hälsostation
Tfn 09 816 27770 vardagar kl. 8−14
Spara ditt nummer i automaten så ringer vi tillbaka.
Besöksadress: Flitarvägen 2
Postadress: PB 2200, 02070 Esbo stad
Hur kommer man till fotterapin?
Fotterapi ges i första hand till diabetespatienter i Esbo som lider av hälsoproblem med fötterna. Patienterna har till exempel känselstörningar i fötterna, felställningar, ändringar i blodcirkulationen eller sår, de kan ha genomgått en amputation av en av de nedre extremiteterna, en fot eller en tå. Även patienter som lider av ledgångsreumatism, svår neuropati i de nedre extremiteterna eller pulsåderförkalkning kan vid behov få fotterapi.
Behovet av fotterapi bedöms av en fotterapeut på basis av en remiss som skrivits av en läkare, hälsovårdare eller sjukskötare. Remissen får du vid din egen hälsostation.
Avgifter för fotterapin
Avgiften för ett besök hos fotterapeuten är 9 euro.
Anvisningar för hemvård
Instruktioner för egenvård i Terveyskirjasto (på finska): Terveet jalat
Intensivgrupperna sär avsedda för patienter som är intresserade av att själva sköta om sina fötter. Med gruppen behandlar man ingående problem med hud och naglar, hur man känner igen och motverkar felställningar i fötterna samt hur strumpor, skor och inlägg påverkar fötternas hälsa. Fotgymnastik finns också på programmet.
Grupperna är avgiftsfria, men du behöver en remiss från din läkare, hälsovårdare eller sjukskötare för att få delta. Normal funktionsförmåga förutsätts för att delta i grupperna.
Laboratorium och röntgen
Laboratorier
Esbobornas laboratorietjänster ordnas av HUSLAB. För laboratorieundersökningar behöver du en remiss av en läkare eller skötare/vårdare vid hälsostationen eller av en annan läkare inom HUS. Du kan besöka vilken som helst av HUSLAB:s servicepunkter i huvudstadsregionen.
Röntgen och annan bilddiagnostik
Bilddiagnostik för Esboborna produceras av HUS-Bilddiagnostik. Du behöver remiss av en hälsostationsläkare för undersökningar. Då det gäller basundersökningar, det vill säga bilddiagnostik för skelett, lungor eller tänder, kan du besöka HUS-Bilddiagnostiks verksamhetsställen över kommungränserna.
Till en vanlig röntgenundersökning, till exempel av skelett eller lungor, kan du komma utan tidsbokning. Till andra undersökningar, till exempel en del ultraljudsundersökningar, mammografi och skoliosundersökningar behövs tidsbokning.
För dig som ska undersökas: Tutkimukseen tulijan talo
Tutkimukseen tulijan talo är en webbplats där du hittar aktuell information om laboratorieundersökningar och bilddiagnostiska undersökningar. Webbplatsen finns för närvarande endast på finska.
Benbrott
Det kan vara frågan om ett benbrott om du inte kan ta ett enda steg på grund av en benskada eller t.ex. då armen är i fel position.
Små vrickningar och skador behandlas på din hälsostation av en jourhavande sjukskötare. Boka en tid på webben eller kom direkt till hälsostationen.
Egentliga benbrott behandlas på
jouren i Jorv
, Åbovägen 150. Ingång till jouren från Åbovägens sida. Ring först Jourhjälp 116117, så får du råd för hur du ska göra och hänvisas till närmaste jour.
På Jorvs sjukhus får du anvisningar om bokning av en tid för efterkontroll. Efterkontrollen för behandlade frakturer utförs för alla Esbobor på hälsostationen Samaria i Esbo centrum, på adressen Hälsogränden 2.
Avgiftsfria vårdartiklar
Vård vid kronisk sjukdom
Vid långvariga sjukdomar som kräver uppföljning (t.ex. astma, diabetes, kranskärlsjukdomar, blodtryckssjukdomar) är målet en god vårdbalans. Vid den här typens sjukdomar är egen aktivitet vid behandlingen av sjukdomen av central betydelse.
Vård vid kronisk sjukdom
Näringsterapi
Kontaktuppgifter till näringsterapi
Tidsbokning: tfn 09 816 34500 vardagar kl. 7–18
SFrån samma nummer kan du också avboka din tid.
Bedöksadress: Flitarvägen 2, 5. vån
Hur kommer man till näringsterapin?
Personlig kostrådgivning får man i vissa problemsituationer som hänger ihop med kost. Här ingår bl.a. födoämnesallergier, ätstörningar, bristande vegetarisk diet, under- och övervikt, njursjukdomar, celiaki och flera problem i matsmältningskanalen. För personlig kostrådgivning behövs remiss från läkare eller hälsovårdare.
Matdagboken
Förnyelse av recept
Förnyelse av e-recept
Du kan be om att få ett recept förnyat på följande sätt:
-
på Mina Kanta-sidor. Det kan ta 8 dygn att förnya ett recept. Om du ger ditt telefonnummer får du ett sms med uppgift om att receptet har förnyats. På Mina Kanta-sidor kan du också kontrollera läget för din begäran om receptförnyelse. När receptet har förnyats kan du hämta ut läkemedlet på apoteket.
-
vid apoteket: observera att en del apotek tar ut en avgift för förnyandet
- på tjänsten för egenvård: om du har ingått ett avtal om att utnyttja tjänsten kan du lämna ett meddelande om förnyelse av recept.
-
per telefon: ring tidsboknings- och rådgivningsnumret på din hälsostation.
Lämna alltid begäran om förnyelse av recept till den enhet som svarar för din vård. Om vi inte vårdar dig för den åkomma som receptet gäller kan du inte förnya ditt recept hos oss. Vi skickar då receptet tillbaka till dig så att du kan be den enhet som vårdar dig förnya det.När du ber om att förnya ett recept behöver du ta med dig en lista över alla läkemedel som du använder (docx, 385 Kt). Både lagen och patientsäkerheten förutsätter att vi bedömer din läkemedelsbehandling som en helhet då vi förnyar ditt recept.
Vaccinering
Allmänna vaccinationer enligt vaccinationsprogrammet
Allmänna vaccinationer (t.ex. stelkramp, polio, mässling, påssjuka, röda hund) ges vid hälsostationer, barnrådgivningar och i skolhälsovården. Boka tid för vaccinering på webben eller på hälsostationens tidsbokningsnummer.
Läs mera: Institutet för hälsa och välfärd
Vaccinationsprogram för barn och ungdomar
Vaccination av vuxna
Influensavaccinering
Vaccinet mot influensa vintern 2019–2020 kommer till Finland en aning senare än normalt. För närvarande ser det ut att vaccineringen kan inledas sista veckan i november. Vi meddelar när tidtabellerna slagits fast.
Vaccinationer för resenärer
Vid hälsostationer: En del vaccin måste ges i flera omgångar. Kontakta därför hälsovårdaren på din hälsostation i god tid före resan. Hälsovårdaren ordnar recept på de vaccin du behöver för resan. Sedan ska du själv hämta vaccinerna på apoteket. Du står själv för kostnaderna.
Resenärer kan behöva extra vaccination och medicinering (t.ex. mot. malaria och gula febern).
Behovet av vaccination och medicinering beror på resmålet, eventuella specialrisker och vistelsens karaktär och varaktighet. Bekanta dig gärna i förväg med publikationen Matkailijan terveysopas på webbplatsen för Institutet för hälsa och välfärd.
Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar vaccinering enligt följande: Mot polio om det gått mer än 12 månader sedan föregående vaccinering och du
- reser till ett land där risken för polio är hög för mer än fyra veckor
- kommer till Finland efter att du vistats i ett land med hög risk för polio i mer än fyra veckor
Lista över länder för vilka poliovaccin rekommenderas
Fästingvaccin
Vaccinet mot fästingburen hjärninflammation betalar du själv. Behöver du ett recept, ring då hälsovårdaren vid din hälsostation, hämta sedan vaccinet på apoteket och ta med det till hälsovårdarens vaccinationsmottagning. Boka tid till vaccinationsmottagningen på webben, hälsostationens tidsbokningsnummer eller hälsovårdarens telefonnummer.
För att uppnå ett effektivt skydd lönar det sig att inleda vaccinationerna redan på vintern, i god tid innan fästingtiden börjar, vilket t.ex. på Åland sker i maj. Institutet för hälsa och välfärd har en karta över riskområdena på sin webbplats.
Förfrågningar om vaccineringsuppgifter
Du hittar alla de vaccinationer du fått i Esbo på Mina Kanta-sidor, om du blivit vaccinerad efter 2014. Om du inte hittar uppgifterna där kan du be om dem från din hälsostation.
Hyposensibilisering
OBS! Specifik immunterapi är tillsvidare på uppehåll!
Esbobor får hyposensibilisering på Hagalunds hälsostation. Hyposensibilisering kan ges till personer med allergier mot björk, gråbo eller timotej, som lider av allergisk snuva och ögonsymtom eller astma.
Bedömningen av vårdbehovet görs inom den specialiserade sjukvården (hud- och allergisjukhuset eller Jorvs sjukhus), där behandlingen också inleds. För detta behövs först en remiss av en hälsostationsläkare.
Patienterna överförs tillbaka till hälsostationen i det skede då hyposensibiliseringen övergår till upprätthållningsskedet. Hyposensibiliseringen mot pollen tar vanligtvis tre år. Årskontrollerna av astmapatienter samt slutkontrollen sker inom den specialiserade sjukvården.
Hyposensibiliseringsmottagninge två gånger i veckan utan tidsbokning.
- tisdagar kl. 8–9
- torsdagar kl. 14–16
Cancerscreening
Esbo kallar alla invånare som hör till vissa grupper till cancerscreeningar, även de som har bytt hälsostation till en annan kommun. Om du inte kan delta i screeningen i Esbo, kontakta din nya hälsostation och berätta att du blivit inkallad i Esbo.
Screening för bröstcancer år 2020
Till mammografi, dvs. screening för bröstcancer, kallas alla kvinnor på 50–68 år, som är födda 1952, 1954, 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966, 1968 och 1970. Kallelsen kommer per brev, med start i de yngre åldersklasserna.
Du får brevet per post omkring två veckor före screeningen. Om tidpunkten inte passar dig kan du flytta på den.
Om du inte fått en kallelse före början av december 2020, kontakta Synlab på tfn 010 326 3260. Om du har spärrmarkering kan vi inte skicka dig en kallelse: boka i ställer själv tid per telefon.
Mammografi:
Synlab, Fredriksgatan 48, 00100 Helsingfors, kontaktuppgifter.
Screening för livmoderhalscancer år 2020
Till gratis screening av cancer i livmoderhalsen kallas kvinnor på 30–60 år som är födda 1960,1965, 1970, 1975, 1980, 1985 eller 1990. Kallelserna skickas i alfabetisk ordning enligt efternamnet.
Vid undersökningen kan man uppdaga cancer och dess förstadier samt infektioner som kan behandlas. Det är viktigt att 30–40-åriga kvinnor också deltar i screeningen. Graviditet är inget hinder för provtagningen.
Du får kallelsen per post. Om tidpunkten inte passar dig kan du omboka på webben eller per telefon på tfn 09 471 86800 (mån–fre kl. 8–15). Tidsbokningen är centraliserad så du kan inte boka eller omboka din tid direkt på provtagningsplatsen. Kallelsen gäller år 2020.
Provtagningsplatser i Esbo:
Du kan också besöka någon annan av HUSLAB:s provtagningsplatser, till exempel i Helsingfors eller Vanda. I kallelsen kan du läsa mer om vilka verksamhetsställen som utför screeningar för livmoderhalscancer.
Om du inte fått en kallelse före början av december 2020, kontakta HNS Laboratorium på tfn 09 471 86800. Om du har spärrmarkering kan vi inte skicka dig en kallelse: boka i ställer själv tid per telefon.
Mer information om screening av cancer i livmoderhalsen hittar du på cancerföreningarnas webbplats och HUSLAB:s webbplats.
Smittsamma sjukdomar
Om du har symtom på någon smittsam sjukdom, boka tid på jourhavande sjukskötarens videomottagning eller ring din hälsostation. Håll dig hemma och vänta på instruktioner. På så sätt kan vi hindra att sjukdomen sprids. Läs mer här:
Enheten för smittsamma sjukdomar ansvarar för de åtgärder som lagen om smittsamma sjukdomar förutsätter och för övervakning av allmänfarliga och anmälningspliktiga smittsamma sjukdomar, för epidemiutredningar samt för rådgivning och handledning. Enheten för smittsamma sjukdomar samarbetar med regionala kontaktpersoner för smittsamma sjukdomar, med sjukvårdsdistriktet HUS samt med Institutet för hälsa och välfärd (THL).
Kontaktuppgifter:
Besöksadress:
Hagalunds hälsostation, Flitarvägen 2
Postadress:
PB 2214,
02070 Esbo stad