Så irriterande!

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
18.9.2012 Raisa Cacciatore, barnpsykiater

Jag har fått vara med i expertgruppen som skapade Helt vardagliga saker. De är fina saker. Allt käbblande kring det hela irriterar mig. En grupp ungdomar som varit med om ett och annat i sitt liv läste igenom materialet, och på många ställen kommenterade de: ”Det här är jättebra!”. De gav också själva förslag till nya ämnesområden: självförtroende, mediekritik, hur vuxna kan orka i vardagen.

Det behövs handlingar för att motverka utslagning. Alla kan göra någonting för att barn och unga ska få leva ett människovärdigt liv. Det är alldeles galet att gräla om vilket är viktigare: åtgärder som påverkar ungdomarnas liv direkt eller åtgärder som är samhällspolitiska. Det är som att gräla om vilket är viktigare då man ska ro över havet, båten eller årorna.

Det finns mycket att göra inom alla sektorer. Det är klart att samhällspolitiken är viktig. Återinför en tillräcklig personal vid rådgivningarna och några specialistläkare på köpet. Samma gäller för skolorna! Det kallas förebyggande arbete. Det mest akuta behovet finns där man möter barn som lider nöd: inom barnskyddet. Med de nuvarande resurserna är det inte möjligt att övervaka och värna om barnens bästa. Lagen lovar mycket, men ekonomin räcker inte till.

Det skär i hjärtat när jag möter föräldrar som är så oroliga över sina barns hälsa och trygghet att de nästan får panik. De tvingas släpa ett gråtande barn till en veckoslutsträff trots att barnet återvänder hem som en skugga av sig själv, rädd och förkrossad. Ibland också med fysiska skador. Det borde finnas en plats dit dessa föräldrar och barn kan ta sig i trygghet, även från samhällets beslut.

Vi måste få mer kompetent folk som kan bedöma hur barnen mår. Nu förstör vi alltför många Eerikor – vars kroppar kanske inte dör, men vars själar gör det.

Helt vardagliga saker är bra. Från auktorativt håll kommer budet att helt vanliga saker är viktiga, vardagen är värdefull och trygghet är avgörande . De unga samlar pusselbitar för att bygga upp en god mental hälsa, här och nu. Ur hand i mun. Vi kan alla göra någonting.

---

Raisa Cacciatore håller en öppen föreläsning under rubriken Espoon lapsille paras elämä - hyvän mielenterveyden lautasmalli i Esbo kulturcenrum. Tapiolasalen, onsdag 26.9 kl. 17.30–19.30. Välkomna föräldrar, morföräldrar, farföräldrar och alla andra! Föreläsningen är en del av designhuvudstadsårets Må väl-föreläsningsserie.

För dig som arbetar med barn och unga ordnas dessutom föreläsningen Lapsille ja nuorille paras elämä - hyvän mielenterveyden lautasmalli  fredag 12.10. Anmäl dig senast 8.10.

www.raisacacciatore.fi