Vanliga frågor på mödrarådgivningen

1. Ska jag oroa mig för sammandragningar i livmodern? Hur känns de?

Många kvinnor har tidiga sammandragningar utan värk, men livmodern känns hård. Sammandragningarna kommer ofta vid fysisk ansträngning och då lättar det när man vilar. I sådana fall är det inget att oroa sig för. Ifall sammandragningarna värker eller du har inflammationssymptom ska du kontakta rådgivningsbyrån. Smärtsamma och regelbundna sammandragningar som blir allt starkare tyder på att förlossningen startar.

Läs mer:
Sammandragningar under graviditet

2. När börjar fostrets rörelser kännas och hur känns det?
I allmänhet känner man fostrets rörelser 16–20 graviditetsveckan. I början känns rörelserna inte nödvändigtvis varje dag. En del känner rörelserna ännu tidigare. Ifall moderkakan är i framvägg (bukvägg), kan det dämpa rörelserna och de första tydliga rörelserna känns senare än i genomsnitt. I början kan det kännas som bubblor i magen eller kanske fjärilar eller små sprattlande fiskar och efter någon vecka övergå i tydligare knuffar.

3. Besvär under den sista tredjedelen av graviditetens (tredje trimestern)
Under den sista tredjedelen förbereder sig kroppen på olika sätt för förlossningen. Det kan ge olika förnimmelser och hälsotillståndet kan växla. Om det kliar fastän huden ser frisk ut kan det vara graviditetsklåda.

Läs mer:
Klåda under graviditeten 

4. Vad är tryggt under graviditeten

a) vad kan jag tryggt äta? 
En god och allsidig kost är bra för moderns hälsa och hjälper fostret att växa. Dessutom kan man med rätt matvanor försöka motverka morgonillamående, förstoppning och halsbränna under graviditeten. En del födoämnen och drycker ska man undvika att äta under graviditeten, åtminstone i större mängder.


b) är det farligt med idrott och motion?
Graviditet är inget hinder för idrott och motion. Tvärtom, det är bra att träna under hela graviditeten. En del idrottsgrenar och rörelser ska man vara försiktig med, fråga på rådgivningsbyrån.

Läs mer: Motion under graviditeten

c) hur är det med sex?

Under en normal graviditet är det tryggt att ha sex om inte läkaren ger andra anvisningar. Den växande livmodern begränsar valet av samlagsställningar. Sexlivet kan förändras under graviditeten.

Läs mer:
Sex under och efter graviditeten

5. Vilka mediciner kan jag använda under graviditeten?
Onödig användning av mediciner ska förstås undvikas, men det finns situationer då de behövs också under graviditeten. Grundregeln är att moderns hälsa är en förutsättning för fostrets/babyns hälsa och därför ska du använda mediciner som är viktiga. Det är alltid bra att diskutera medicineringen med en hälsovårdare eller läkare.

Läs mer: Läkemedel och graviditeten

6. Var får jag stöd för att sluta röka?

Sluta röka lönar sig alltid och i synnerhet under graviditeten, då rökning skadar både modern och fostret. Fast viljan finns kan det vara svårt att sluta. Det kan löna sig att prata om det på rådgivningsbyrån, så kan vi tillsammans planera hur du ska sluta.

Läs mer:
Tobak, alkohol och andra rusmedel under graviditet

7. Sjukdom under graviditeten
I regel påverkar virusinfektioner under graviditeten inte fostret. Det finns dock infektioner som kan vara skadliga för fostret. Försök undvika att bli smittad via mat eller genom dålig handhygien. Om en infektionssjukdom blir långvarig, kontakta läkaren.

8. Resa under graviditeten
I regel kan du resa precis som förut. Beakta ändå risken att få en farlig smittsam sjukdom och möjligheterna till sjukvård där du reser. Risken för blodpropp ökar vid graviditet liksom vid långvarigt stillasittande. Ta reda på vilka vacciner du ska ha i god tid. För vaccinering av gravida finns det särskilda anvisningar. Det är bra att ha med rådgivningskortet på resan. Flygbolagen har särskilda regler för gravida.

Läs mer:
Resor under graviditeten