Stadens uppmuntringspris gick till stadsbiblioteket, dans och ishockey

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
2.9.2019 kl. 12.33

Stadsdirektören delade ut de traditionella uppmuntringsprisen på Esbodagen på fredagen.

Årets fostrande samfund i Esbo är Esbo stadsbibliotek. Esbo stadsbibliotek fick priset som världens bästa bibliotek på Londons internationella bokmässa i mars 2019. Stadsbiblioteket lever upp till stadens värderingar: föregångarskap, rättvisa och jämlika tjänster för alla.   Stadsbiblioteket har 18 bibliotek och två bokbussar. Biblioteken har modigt prövat på nya verksamhetsformer. I Sellobiblioteket har man inom projektet Vaihtopesä ordnat plats för separerade vårdnadshavare att lämna barnen till varandra. Projektet genomförs i samarbete med Mannerheims barnskyddsförbund.    

Årets pedagog i Esbo är Anitra Ahtola som har grundat dansskolan DCA. Tanssikoulu DCA har sedan 1999 undervisat i dans för barn och vuxna, från nybörjare till tävlingsgrupper. Dansundervisningen förenar alla Esbobor oberoende av ålder, kön eller medborgarskap och gör vardagen till en fest.    Anitra Ahtola deltar också i kommunalpolitiken och jobbar också den vägen med att skapa goda förutsättningar för ett gott liv i Esbo. 

Årets adepter i Esbo är ishockeyspelarna Noora Räty och Aarne Talvitie.

Noora Räty är Finlands framgångsrikaste kvinnliga ishockeymålvakt och en ambassadör för damishockey. Hon har lärt sig spela i Espoon palloseura. Hon började spela i ishockeyskolan när hon var fem år. På högsta nivå inledde hon sin karriär i Espoo Blues 2005−2009. Hennes lag vann då högsta serien 2007, 2008 och 2009. Hon valdes till ligans bästa målvakt och All Stars-lag 2007 och till finalmatchernas värdefullaste spelare 2008 och 2009.    Noora Rätys karriär har tagit henne till bl.a. USA och Kina.  I Finlands landslag har hon representerat Esbo i fyra olympiska spel.

Aarne Talvitie är en ung ishockeyspelare, men har redan frikostigt bjudit på idrottsliga höjdpunkter. Han var kapten för Finlands ishockeylag för juniorer under 18 år i VM 2017, då laget tog silver. I VM för juniorer under 20 år 2019 ledde han, åter som kapten, laget till världsmästerskap. Han gjorde också flest mål i laget. Aarne Talvitie har lärt sig spela i Espoo Blues.

Stadsdirektören började dela ut uppmuntringspris i Esbo 2011. Med prisen främjas den sociala sammanhållningen i Esbo och positiva gärningar får den uppmärksamhet de förtjänar.